Gerookte paling

Een recept voor gerookte paling. Het is een recept zoals ik hem heb bereid in een grote rookkast.

Gerookte paling is heerlijk zacht van smaak. Het is echter wel prijzig.

Gerookte paling

 

Ingrediënten

  • Paling. Ik heb al schoongemaakte en gepekelde paling gebruikt. Dit scheelt erg veel tijd.
  • Een rookkast of rookhang

Roken

De rookkast stoken we op naar 80 graden. Het is belangrijk om de temperatuur redelijk stabiel te houden. Ik doe dit door 3 kwartier van te voren fikkie te stoken in de rookkast in de vuurbak. Ik gebruik redelijk grote stukken hout tactisch opgestapeld met daaronder 2 aanmaakblokjes en hout snippers. Het hout koop ik bij een plaatselijke rokerij en de snippers bij een willekeurige hengelsportzaak. Het is een kwestie van spelen met vuur, de luchtstroom en de toevoer van hout of snippers.

In eerste instantie worden de palingen gegaard. Dit gebeurt op 80 graden. Doe dit afhankelijk van de dikte van de palingen 12 tot 20 minuten. Probeer de temperatuur niet boven de 80 graden te laten komen.

Na het garen begint het roken. Door mot op het vuur te gooien en het deurtje dicht te doen ontstaat rook. Veel rook. Het roken duurt ongeveer 45 minuten. Kijk of de haringen goed zijn. Als ze niet goed zijn gooi je wat extra mot op het vuur. Als de palingen goed zijn haal je ze uit de kast en van de spies af. Leg ze gelijk op een krant met daarbovenop aluminiumfolie en rol dit pakket op. Wacht een minuut of 15 en je kan aanvallen!!!

Paling in de hang

Paling aan de spies  Paling inpakken

 

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *