maak eens paling op je kamado

Paling roken. Het blijft een geweldig product en een fantastische manier van BBQen/roken. Hout, vuur en rook, veel meer heb je niet nodig. Het makkelijkst rook je paling in een rookkast. Maar er is ook hoop voor mensen met een Kamado,zoals The Black Bastard of een Big Green Egg. Verwacht geen perfect gerookte paling qua uitstraling, maar de smaak, en daar gaat hem om, is gelijk aan paling uit een rookkast. Paling roken in een kamado is wel wat lastiger dan in een rookkast, maar met wat geduld, durf en volharding is het prima te doen.

De foto’s die je op deze pagina ziet zijn trouwens gemaakt door Arthur van Diest.  Dank hiervoor!

Ingrediënten

  1. Paling
  2. Rookhout
  3. Rookmot
  4. Balkjes en spiezen

Yep, dit zijn de enige ingrediënten die je nodig hebt. Paling koop je bij voorkeur gepekeld. Dit scheelt je een hoop gedoe met pekelen. Je lokale visboer kan je waarschijnlijk wel voorzien in paling. Anders kan je het bestellen bij paling.nl en zelf ophalen in spakenburg. Zelf gebruik ik altijd Ierse paling uit Lough Neagh. Dit is lijngevangen paling uit een goed beheerd meer. Kweekpaling is goed beschikbaar, maar smaakt toch echt anders. Wel een prima product om mee te starten. Kweekpaling is wel iets lastiger te roken dan wilde paling door de dikekr huid.

Qua hout kan je van alles gebruiken, maar ik heb een voorkeur voor beuken. Beuken geeft niet zo’n intense smaak als bijvoorbeeld eiken. Als je goede paling hebt is beuken dus prima. Heb je nu een dubieuze partij, dan kan je een hoop verbloemen met eiken. Fruitbomenhout werkt ook. Zorg voor kleine stukje als je gaat roken in een Kamado. Rookmot koop je bij de hengelssportzaak.

Balkjes heb je nodig voor een opbouw en spiezen om de paling aan te hangen.

Voorbereiden van de paling

De paling bereid je voor door ze af te spoelen en dan te drogen. Drogen kan je doen door een katoenen doek over de palingen te halen. Het mooiste is als je ze in de wind kan hangen. Zorg wel dat ze beschermd zijn door een gaasje of iets in die geest. Vliegen en katten vinden paling namelijk ook lekker. Door ze goed te drogen voorkom je dat de buikjes open gaan staan.

Je Kamado / Black Bastard moet je ook  voorbereiden. Hij is namelijk te laag om paling te roken. Hiervoor gebruik je de houten balkjes om een soort van stellage te bouwen. Het ziet er niet echt high tech uit, en dat is het ook niet. Vier balkjes en je bent klaar. Probeer voordat je gaat rijgen eerst of je deksel dicht kan. Mijn spiezen zijn nogal lang en kunnen er dus voor zorgen dat de deksel niet dicht. Gewoon proberen is het handigst. Even een paar foto’s waar je kan zien hoe het werkt.

paling op de kamado

paling op de kamado

Voordat het hele feest gaat beginnen maak je eerst een klein vuurtje in The Black Bastard. Je kan hiervoor ook gebruik maken van bakjes om vuur in te maken. Je krijgt het beste resulaat door een stabiel vuurtje te bouwen. Dus een mooie mix tussen kleine stukjes hout, houtmop en wat grotere stukken hout. Overdrijf het niet. The Black Bastard wordt snel te heet en dat wil je zeker niet. Liever wat kouder en dus wat langer wachten dan te heet. Probeer je Kamado op te stoken naar ongeveer 70-90 graden celcius. Let op! zorg ervoor dat er geen direct vuur onder je palingen zit. Een Kamado is namelijk te klein en als je vuur onder de palingen hebt verbranden de staarten zeker weten. Zonder direct vuur heb je namelijk nog een kans dat dit niet gebeurt.

Ondertussen rijg je de (liefst droge) paling aan de spiezen. Je doet dit door 2 vingers achter zijn kop te houden en net onder de kieuwen te spiezen.

 

 

Roken

En dan het daadwerkelijk roken van de paling. Als je Kamado goed is geprepareerd, dus je stellage is stabiel en zorgt ervoor dat de klep dicht kan, je hebt een mooi vuurtje en je palingen zitten mooi op de spies, kan je aan de slag. Je hangt de palingen op je stellage. En nu komt het toch wel voor een groot deel aan op gevoel. Probeer de paling eerst 15-20 minuten tussen de 75 en 80 graden te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de paling in ieder gevaal goed gaart. Dit klinkt makkelijker dan dat het in de praktijk is. Probeer niet boven de 80 graden uit te komen. Je paling zal dan verbranden. Te koud is minder erg. Stook je BBQ zo op dat hij wel de juiste temperatuur krijgt. Stelregel blijf: 15-20 boven de 72 graden.

paling op de kamado

De paling is gaar als het velletje makkelijk los laat van het vlees. Dan wordt het tijd om te roken. Je Kamado moet aanblijven, maar de temperatuur doet er nu een stuk minder toe. Je hebt vooral veel rook nodig. Dit bereik je door rookmot op het vuur te gooien. Zorg er wel voor dat er een flinke luchtstroom door je kamado gaat, anders gaat het vuur namelijk uit (bij een rookkast wil je juist alles dicht hebben, maar dit is geen rookkast). Hoe meer rook hoe beter. Dit doe minimaal een uur. Als je Kamado erg veel is gezakt in temperatuur is 2 uur zeker niet uitzonderlijk.

Uiteindelijk wil je het liefst alleen hout gebruiken om paling te roken. Mij lukt dit meestal niet. Om The Black Bastard op de juiste temperatuur te krijgen gooi ik er vaak wat hete kolen bij. Vooral als je de eerste keer aan de slag gaat kan dit je redding zijn. Mijn tip is dan ook om er een 2e BBQ naast te zetten voor de kolen. Een kolenstarter kan natuurlijk ook.

Je paling is klaar als ze mooi op kleur zijn. Dus goudbruin. Je kan er één testen door hem eraf te halen. Nu proeft een paling recht uit de hang wel iets anders dan een paling die een kwartier heeft gelegen. De check is dan ook alleen om te bepalen of ze gaar zijn. Krijg je makkelijk het vel van de paling en is het vlees mooi wit/rose? gefeliciteerd, je hebt het gedaan. Gerookte paling uit een Kamado gemaakt! Nu alleen nog het moeilijkste moment. Wikkel de paling in aluminiumfolie en laat 15 minuten nagaren. Eet smakelijk!

 

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *