Doornhaai

 

Een wat bijzonder recept. Als je tegen vrienden roept dat je haai gaat BBQen is bijna iedereen nieuwsgierig. Helemaal als het een doornhaai is. Het lijkt me niet mogelijk om een volwassen haai op de BBQ te bereiden, maar een baby haaitje is zeker goed te doen. Hieronder staat het recept.

Ingredienten:

  • Een baby doornhaai
  • zout
  • rookhout

Voorbereiding:

Haai op de BBQIk heb de haai gerookt zonder een recept op te zoeken. Qua grote was de haai iets kleiner dan de rode poonen die ik wel vaker rook en ik heb dan ook het zelfde gedaan als ik bij poon doe. De basis is uiteraard weer de BBQ aansteken om indirect te roken. Zorg dat je rookhout lekker nat is. Begin met de kooltje te verwarmen en ga dan de haai pekelen. Dus een half uur in de pekelwater. Dit doe je als volgt. Vul een emmer, plastic zak of grote overnschaal met water. Leg de haai erin en giet er flink wat zout bij. De haai is klaarEr zit genoeg zout in als de haai blijft drijven. En ja dit betekent dat er erg veel zout in moet. Laat dit ongeveer 30 tot 40 minuten pekelen. Haal dan de haai uit het pekelwater en spoel hem af. Ondertussen zijn je kooltjes lekker warm en kunnen op de BBQ. Gooi ook het rookhout op de kolen. Ik laat het hout altijd even uitlekken.

Alles klaar? de haai kan op de de BBQ:

De deksel kan erop en we laten de haai een half uurtje liggen:De haai is klaar en ligt op bord

 

Mijn haai was toen nog niet helemaal klaar. Ik heb hem nog een kwartiertje laten liggen. Het resultaat was als volgt:

 

 

Je kan de haai nu van het graatje halen met een vork. Ik zou het zeker proeven. Wel een waarschuwing:

 

HAAI IS NIET LEKKER!

Beetje jammer inderdaad, maar haai is papperig en niet echt smaakvol. Je hebt een bak zout en peper nodig om het smakelijk te maken.

Tip:

Rook gewoon een lekker poontje of makreel. Veel lekkerder

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *