Picanha perfect bereiden op de BBQ

Een mooi stukje koe is nooit mis. Biefstuk, steak, het maakt mij niet uit hoe je noemt, maar ik hou er van. Ik heb jaren geleden al eens iets geschreven over het bereiden van flinke stukken koe. Als aanvulling hierop de Picanha!

IMG-20150809-WA0006

Picanha of staartstuk is een flink stuk koe, met een lekkere dikke vetcap erop. Dit geeft niet alleen een heerlijke smaak, het zorgt ook voor spektakel. Je krijgt er namelijk flinke vlammen door.

Het bereiden van een picanha is niet echt heel moeilijk. Ik gebruik vaak de reverse sear methode. Dus eerst indirect en dan afgrillen op kolen. Je stookt je BBQ op voor indirect grillen, eventueel met rookhout. Leg de picanha zo neer dat er geen kolen onder liggen. Het maakt niet zo heel veel uit hoe heet je BBQ is omdat we de thermometer gebruiken. De tip is om tot 80% van je gewenste eindtemperatuur indirect te grillen. Bij 54C is dat dus 43C.

Haal de picanha van de indirecte zone af en grill hem tot je gewenste kerntemperatuur af direct boven de kolen. Het is handig om het vlees vaak te draaien. Zorg hierbij voor dat je rekening houdt met de vlammen.

Als hij op temperatuur is, of je hebt gevoeld dat hij klaar is wikkel hem dan in de alufolie en laat hem een kwartiertje rusten. Ik weet het, je wil al beginnen, maar echt, hij is veel lekkerder als je hem even laat rusten. Het snijden van het vlees doe je op de draad. Kijk goed of je de draad van het vlees ziet lopen en zet je mes er haaks op.

Nog een tip. Zorg voor iets van afdekking onder in je BBQ. Dit zorgt ervoor dat het vet opvangt. Als je dit niet doet gaat het vet lekken en kan het in de fik vliegen. Met een dikke asrest als resultaat.

 

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *