Barbecue beef short ribs

Iedereen kent spareribs. Dat zijn ribben van een varken. Een koe of kalf heeft ook ribbetjes en die gaan prima op de BBQ / smoker. Dit recept voor ribben heb ik uit het boek Big Bob Gibson’s BBQ Book. Het is een leuk recept om te maken en leuk om een keer andere ribben dan spareribs te serveren. Kalfsribben zijn wat lastiger te vinden. Ik heb ze gemaakt op mijn WSM, maar op een Weber One Touch Gold moet het ook prima gaan.

Ingrediënten

  • 2/3 racks kalfsribben

 

Rub:

  • 3/4 eetlepel zout
  • 4 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels bruine bastard suiker
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels knoflook poeder
  • 1 1/2 theelepel gedroogde thijm
  • 1 theelepel gemberwortel

Rub

 

Bouillion

250 ml rubder boullion

3 eetlepels soja saus

1 fijngehakte ui

2 theelepels worcestershire sauce

 

Voorbereidingkalfsribben

Verwijder het membraam van de ribben. Ik doe dit meestal door er een mes onder te wippen en het vellletje dan vast te pakken met een stukje keukenrol. Je trekt het vel dan virj makkelijk los. Snij ook de rare stukjes van de ribben en verwijder de losse botstukjes. Dan maak je een aantal sneeën in het vlees. Het beste kun je dat haaks op de botjes doen. Dit zorgt ervoor dat de kruiden dieper het vlees in trekken. Als je de sneeën hebt gemaakt wrijf je de rub over de ribben aan de vleeskant.

 

BBQ

Stook je BBQ naar ongeveer 120 – 135 graden Celcius en leg wat rookhout op je houtskool of briketten. Wat stevige houtsoorten gaan prima samen met rundvlees, maar ik heb toch een voorkeur voor appelhout. aLS JE bbq temperatuur is kunnen de ribben erop, met de vleeskant naar boven. BBQ de ribben voor anderhalf uur. Als je zeker wilt weten of ze goed zijn prik je de thermometer erin. De kerntemperatuur moet ongeveer 70C zijn.

Barbecue beef short ribs

Haal de ribben van de BBQ en leg ze op een stuk allumiumfolie. Doe de boullion bij de ribben zodat ze lekker vochtig worden. Maak wel een handig “mandje” van folie anders lekt je bouillion weg. Je kan ze ook in een allubakje doen. Even goed inwikkelen en ze mogen weer terug op de BBQ.

Kalfribben

Na een uurtje mogen ze ervan af. Als het goed is is de interne temperatuur dan 93C. Zo niet leg ze er dan nog wat langer op.

Haal de ribben uit de folie met bouillon en doe ze in verse aluminiumfolie en laat ze een kwartier rusten. Haal ze uit de folie en snij per stuk.

Kalfsribben

Kalfs spareribs

Eet smakelijk

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *