Buffalo wings, kippenvleugels met saus van de BBQ

Buffalo wings. Ze klinken bekend, maar ik had ze tot een half jaar geleden nog nooit zelf gemaakt. Een filmpje op facebook van grilled (aanrader) bracht me op het idee. Die filmpjes zijn overigens best handig. Je ziet in erg korte tijd hoe je de meest geweldige gerechten in elkaar zet.

De truc bij buffalo wings zit hem in de saus waarin je de vleugels doopt. En die saus kan je zo lekker maken als je zelf wil. En omdat het een Amerikaans gericht is zit er natuurlijk lekker veel boter in. Ik kan niet ontkennen dat ook dat zorgt voor een lekker smaakje.

2 kilo Buffalo wings = 1 pan saus

Het recept hieronder is voor ongeveer 2 kilo wings. Ik had toen nog wel wat saus over, maar zeker niet meer genoeg voor nog een kilo. 2 kilo wings grill je op een Weber ketel van 57 cm in 3 beurten. En buffalo wings maken gaat het makkelijkst op een Weber. Ik heb een dutch oven gebruikt. In het filmpje gebruiken ze een skillet, maar dan kan jeveel minder saus maken. Je kan natuurlijk ook een aluminium bakje of ander soort pan gebruiken.

Ingrediënten voor 2 kilo wings:

 • Pakje roomboter
 • Fles ketchup (700ml)
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Citroen
 • Sriracha saus (bij de Jumbo)
 • Chilisaus
 • Chilli poeder of gemalen pepertjes

Ik geef je hierbij het recept voor de buffalo wings zoals ik ze lekker vindt. Maar dat is zeker geen wet van meden en perzen. Je kan de saus zo maken zoals je zelf wilt.

kippenvleugels van de BBQ
Buffalo wings

De saus

De afgelopen periode heb ik meerdere keren Buffalo wings gemaakt. En de afgelopen periode is de winte rvan 2016/2017. Nu was het niet extreem koud, maar wel regelmatig rond het vriespunt. Bij deze temperaturen is het handig om de saus eerst te maken. Anders koelen de vleugels iets te snel af. Ik ben dus begonnen met het maken van de saus. Zet de Dutch oven boven de kolen en smelt de boter in de pan, daar doe je de ketchup bij. Even roeren en dan de Sriracha saus erbij. Let op, als je niet gewend bent aan pittig eten is dit tricky. Voeg toe en proef de saus. Je zal merken dat de boter heel wat pittigheid dempt, maar lang niet alles. Naast de Sriraha saus kan je er ook nog wat chilli saus bij doen als vuller. Als laatste heb ik er nog wat pepertjes bij gedaan. Dit zijn gewoon gedroogde/verkruimelde pepertjes van volgens mij Verstegen. Chilipoeder kan natuurlijk ook. De boel goed blijven roeren.

saus buffalo wings

De wings op de BBQ

Okésaus klaar. Haal hem van de BBQ en grill de vleugels indirect op de BBQ. Dus niet boven de kolen. Dit doe je een minuut of 15/20 (afhankelijk van de hitte van de BBQ). Doe je BBQ open en zet de dutch oven boven de kolen. De vleugels kieper je in de Dutch oven en roer je even flink door. Minuut je of 5 is genoeg.

Dan de Dutch oven van de BBQ. Nu haal je met een tang de vleugels uit de saus en leg je ze direct boven de kolen. En nu is het opletten, want de vleugels verbranden snel. Kwestie van snel keren en opletten. Een tijd kan ik niet voor je aangeven, maar als ze zwart zijn ben je te ver. Eet smakelijk!

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

2 Comments

 1. Dimitri
  26 maart 2017
  Reply

  Super recept alleen wel oppassen met de sriracha saus heerlijk vleugels gegeten

  • BramBBQ
   26 maart 2017
   Reply

   Die sriracha saus is inderdaad een bijtertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *