Brewmeister’s Chicken

De kip van de brouwmeester: Brewmeister chicken. Ik heb al erg veel verschillende soorten beercan chicken op, maar dit is toch wel het winnende recept. De kip wordt en blijft niet alleen heerlijk mals, de smaak van de kruiden past perfect bij een mooie kip.

Ingrediënten voor de brewmeister

  • 1 hele kip

Wees nu niet gierig en koop een biologische, label rouge of maiskip in plaats van zo’n standaard scharminkel. Echt je proeft het!

Voor de marinade

  • 1 groot blik donker bier (of 2 kleine blikjes)
  • 80 ml mosterd
  • 80 ml ketjap
  • het sap van 1 geperste citroen
  • 1 ui, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel chilisaus
  • zout en peper

Voor de rub

  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 4 theelepels mosterdpoeder (gele blikjes van Colemans)
  • 4 theelepels zout
  • 2 theelepels peper
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • Groot blik bier (om de kip op te zetten)
  • Aluminiumschaal
  • Bier BBQ saus (optioneel)
  • Rookhout (optioneel)

 

Voorbereiden (4 uur tot een dag van te voren)

Eerst maak je de marinade voor de brewmeister. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een schaal en roer het door elkaar.

Dan de kip. Spoel hem af
met koud water en dep hem droog met keukenpapier. Check even of hij schoon is van binnen, soms zit er nog een zakje met organen in de kip. Ik zou hem eruit halen…

Het makkelijkst om te marineren is een afsluitbaren plastic zak. Hier doe je de kip in en de marinade gaat er dan overheen. Dan is het zaak de zak goed af te sluiten en in de koelkast te leggen. Laat minimaal 4 uur liggen, een nachtje is beter!

Brouwmeester kip in marinade

Maak ook alvast de rub. Ook dat is makkelijk. Doe alle kruiden bij elkaar en roeren maar.

Voorbereiden (half uur voor het BBQen)

Steek de kolenstarter aan. Het ligt een beetje aan de buitentemperatuur en de grote van je BBQ. Als je in de winter BBQed en je hebt Weber van 57 cm doorsnee heb je een volledig gevulde starter zeker nodig. Zet ook alvast de alumiumschaal in de BBQ.

Haal de brewmeister kip uit de plastic zak en dep hem een beetje droog. Niet teveel, dat is zonde van de marinade. Klein beetje olie op de kip en wrijf hem dan in met 4/5 van je rub. Maak daarna het blik bier open en giet een beetje van het bier in de aluminiumschaal. Maak het gat van het blik bier wat groter door er een mes in te steken of door een blikopener te gebruiken. Dan de rest van de rub die je hebt overgehouden in het blikje. Dan wordt het tijd om de kip op het blik bier te zetten. Plaats hem zo dat hij stevig blijft staan. Dus de kip helemaal over het blik heen. De poten gebruik je voor het evenwicht.

Altijd eerst de kolen in de BBQ, eventueel de aluminiumschaal nog wat bijvullen met bier en dan de kip in de aluminiumschaal zetten. Je gebruikt dus geen rooster. Als je hebt geluisterd en je hebt een goeie kip gekocht dan past dat namelijk niet! Daarom doe je ook niet teveel vocht in de bak.

BBQen

Brewmeister chicken is één van de mak
kelijkste gerechten om te BBQen. De kolen aan 2 kanten (of 4 als je wilt) de kip in het midden en rustig wachten. Kijk pas na 3 kwartier voor het eerst. Als je BBQ te warm is kan het zijn dat je kip verbrand is, dus doe het rustig aan. Liever wat bijvullen dan verbrande kip. Op deze foto heb ik hem net iets te warm staan:Brewmeister chicken

Als je brewmeister chicken klaar is (na een kwartier of 5) haal je hem met een tang van de BBQ. LET OP. het blikje bier is heet, gebruik handschoenen om hem uit de kip te trekken!

Eet smakelijk!

 

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *