Pizzadeeg

Pizza’s van de BBQ zijn wereld. Helemaal als je ze maakt met je eigen pizzadeeg. Nu zijn er een aantal manieren om deeg te maken. Ik gebruik de volgende methode (met dan aan Jamie). Als je dunne pizza’s wilt maak je er zo een stuk of 6. Maak het deeg minimaal 1 dagdeel voordat je gaat bbqen in verband met het rijzen.

Ingrediënten

500 gram bloem (ik gebruik pastabloem van de Cecco)

snufje zout

1 zakje gedroogde gist (7 gram)

snufje suiker

2 eetlepels olijfolie

325 ml lauw water

Bereiden

Ik vind het zelf ook erg lekker om zelf pasta te maken. Dit maak ik met bloem van De Cecco (semola). Officieel gebruik je voor pizza’s een ander soort bloem dan voor pasta’s. Maar mijn ervaring is dat het ook prima gaat met deze bloem. En het grote voordeel is dat het gewoon te koop is bij de Jumbo. Het staat tussen de pasta’s. erg handig dus.

Eerst doe je het lauwe water in een kommetje. Hier voeg je de gist, de suiker en de olijfolie aan toe. Door elkaar heen roeren en 10 minuten laten staan. Ondertussen weeg je de bloem af en leg je het op je aanrechtblad (wel ff schoonmaken van te voren) in een hoopje. Van dat hoopje maak je een vulkaan, dus met een flinke kuil in het midden. Je raad het al je giet het water (met de gist enz.) in het kuiltje. Nu is het hetzelfde als met deeg maken voor pasta. Dus met een vork roeren en steeds een beetje van de kant van de vulkaan af snoepen. Tot je bijna niet meer kan roeren. Dan vouw je de zijkanten over je bal deeg heen en ga je kneden. Minuutje of 10 even flink aan de arbeid en het meeste is al gedaan.

Als het deeg lekker soepel is leg je het in een flinke kom. Let op, het deeg wordt 2x zo groot. O ja, het wordt ook sticky. Dus een beetje bloem aan de zijkanten/binnenkant van de kom kan absoluut geen kwaad. Als je deeg in de kom ligt doe je er een natte theedoek overheen. Niet kletsnat, vochtig. De kom laat je een middag op je aanrecht staan.

Als je je BBQ hebt aangestoken is het deeg weer aan de beurt. Haal het uit de kom en verdeel het balletjes zo groot als je je pizza wilt hebben. Deze balletjes rol je uit tot de grote van je pizzabodem. Leg je eerste bodem op een bord/plaat die licht is ingesmeerd met olijfolie. smeer ook nog een klein beetje olijfolie op de pizza en leg hier een stuk aluminiumfolie op. Die smeer je ook weer met olie en zo door. Op deze manier kan je een stapel bodems maken zonder dat ze uitdrogen. En zo kan je ze één voor één gebruiken.

Succes met beleggen!

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *