zelf pekel marinade maken

Pekel marinade kennen ze in de Engelstalige landen als een brine. Omdat het principe hetzelfde is als een marinade, onderdompelen in vloeistof, heb ik de pekel marinades onder de marinade gezet. Een pekel marinade is qua werking wel degelijk anders dan een marinade. Waar een marinade werkt door middel van zuur, werkt een pekel marinade met zout en suiker. De zoutoplossing zorgt ervoor de kruiden helemaal in het vlees kruipen. Je hebt dus niet alleen een kruidig korstje, maar ook het binnenste vlees smaakt goed. De basisregel is:

70 gram zout

55 gram buine suiker

55 tot 70 gram kruiden

optie: 2/4 eetlepels drank

Belangrijk is dat je deze combinatie samen met het vlees in een 3 liter zak doet. Ik kan de ziploc zakken van de marskramer aanbevelen. Je vult deze zakken namelijk voor de rest met water tot de zak vol zit. Als je kleinere zakken hebt zul je de ingredienten dus moeten delen.

Zout

De meeste pekel marinades gebruiken meer zout dan die 70 gram. Ik vindt het zelf nog aan de hoge kant en doe er nog minder in. Helemaal als je sojasaus of een andere zoute saus toevoegd. Zout voor de smaak is ook makkelijk later toe te voegen.

 

Suiker

Suiker is een soort buffer voor het zout. Als je toch teveel zout hebt gebruikt proef je het minder door de suiker. Daarnaast geeft suiker een mooi kleurtje aan je vlees. In plaats van bruine suiker kun je bijvoorbeeld ook honing of witte suiker gebruiken.

 

Kruiden

Kies je eigen lekkere kruiden en mix ze door de oplossing.

 

Als je al je ingredienten hebt gekozen roer je ze flink door elkaar met 150 ml warm water. Zorg ervoor dat alles is opgelost. Dan gaat het vlees in de 3 liter zak, vlees erbij en zover mogelijk vullen met koud water. Dan kan de zak in de koelkast voor minimaal 6 en maximaal 12 uur.

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *