Zelf marinade maken

Zelf marinade maken is makkelijk dan je denkt. Marinade is een zure vloeistof met kruiden die smaak geeft en het vlees mals houdt.Om een goede marinade te maken heb 2 delen olie nodig en 1 deel zure vloeistof. Uiteraard volgt er daarna nog je favoriete kruiden.

De formule die ik het meeste tegen kwam is:

  • 625 ml (2.5 cup) Olie
  • 310 ml (1,25 cup) zure vloestof
  • 1/2 eetlepel zout
  • 55 /110 gram kruiden en/of specerijen

 

Olie

De olie is het hoofdingrediënt. Het is dan ook handig om een niet te sterke smaak olie te gebruiken. Naast dat die duur kunnen zijn, overheersen ze ook nogal. Dus het liefst zonnebloemolie of een milde olijfolie.

 

Zuur

Zuur klinkt niet echt vriendelijk, maar we gebruiken het dagelijks. Zuren breken het weefsel in het vlees af en zorgt er dus voor dat het vlees sappig en mals blijft. Denk bij zuur aan azijn, appelsap (tip), maar ook aan karnemelk, yoghurt en wijn.

 

Kruiden

Tja, de kruiden. Dat mag je dus zelf verzinnen wat je erbij gooit. Er zijn zoveel kruiden dat je blijft experimenteren. Maar denk niet alleen aan droge kruiden. Ook een scheutje fruitsap, chili peper en citrus sap doet het goed.

 

Ik gebruik tegenwoordig een ziploczak om alle ingrediënten om te marineren. De 3 liter variant van de marskramer werkt goed.

Succes!

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *