Dutch oven

De dutch oven. Een mooi apparaat, maar wat is het en wat kan je ermee? En waarom is de naam dutch oven? Ik zal proberen je vragen te beantwoorden.

Voor de mensen met haast:

Hier staat hoe je een BBQ kan seasonen

En hier hoe je hem goed kan houden

En hier staan de recepten.

Wat is het?

Wat is nu eigenlijk een dutch oven? eigenlijk is het antwoord vrij simpel. Een gietijzeren of alumium pot waarin je kan koken. Omdat ik zelf een gietijzeren exemplaar heb zal ik me beperken tot het gietijzer. Een pot, of eigenlijk kookpot. Maar je kan er veel meer mee dan een traditionele kookpot die je op het fornuis gebruikt. De naam zegt het eigenlijk al Dutch oven. En die naam is treffend. Alles wat je in een oven kan maken kan je namelijk ook in een dutch oven maken. En dat komt door het deksel. De deksel van een dutch oven is namelijk plat en heeft meestal een opstaand randje. Dit heeft als doel dat je er makkelijk kooltjes bovenop kan leggen zodat de warmte ook van boven komt. Dat is gelijk ook het grote verschil met een BBQ. Hiermee kan je ook een behoorlijk stabiele temperatuur krijgen in bijvoorbeeld een weber One touch X model, maar de hittestraling komt nooit direct van boven. En bij een Dutch oven dus wel. Daarnaast kan je een Dutch oven aan een ketting en tripod (in oud hollandsch een driepoot) hangen boven een kampvuur of vuurkorf. Soepje erin, trekken die hap en je hebt op een super basic manier heerlijke soep. En het ziet er natuurlijk gaaf uit.

Nu is mijn Dutch oven een gietijzeren exemplaar en dat vergt wel wat aandacht en onderhoud. Het is niet ingewikkeld en als je je er aan houdt gaat je Dutch oven een leven lang mee.

Dutch oven

Wat kan je ermee?

Hierboven heb ik het al een verklapt, maar eigenlijk kan je alles mee koken, bakken en bereiden wat je ook in een “normale” kookpan kan + wat je in een oven kan maken + wat je in een koekpan kan bakken. Hierbij heb je natuurlijk wel de beperking van het formaat van je Dutch oven. In de mijne gaat namelijk geen gans passen terwijl die wel in mijn oven kan. Maar gerechten zoals brood, cake, aardappelschotels, gebakken eieren, stoofpotten en soepen gaan geweldig in dit apparaat.

Waarom Dutch oven?

Zoals vaak weet wikipedia het antwoord:

During the late 17th century, the Dutch system of producing these cast metal cooking vessels was more advanced than the English system. The Dutch used dry sand to make their molds, giving their pots a smoother surface. Consequently, metal cooking vessels produced in the Netherlands were imported into Britain. In 1704, an Englishman named Abraham Darby decided to go to The Netherlands to observe the Dutch system for making these cooking vessels. Four years later, back in England, Darby patented a casting procedure similar to the Dutch process and began to produce cast-metal cooking vessels for Britain and her new American colonies. It is possible that because Darby’s patent was based upon his research into the Dutch foundry system that the cooking vessels he produced came to be referred to as “Dutch” ovens. Other researchers believe that this term may have come from the itinerant Dutch traders who sold cooking vessels out of their wagons as they traveled from town to town and door to door. In any event, the term “Dutch oven” has endured for over 300 years, since at least 1710.

Eigenlijk was het dus de engelsman Abraham (what’s in a name) Darby die de Dutch oven populair heeft gemaakt. Kan ook niet niet anders met zo’n voornaam.

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

2 Comments

 1. G koevoets
  24 augustus 2016
  Reply

  Hallo, is het niet net als de pannen van creuset, ik kom ze veel tegen in
  Frankrijk op markten.
  Als dat het zelfde is ga ik het zeker proberen,
  Ik hoor het graag

  • 24 augustus 2016
   Reply

   Hallo G,

   De pannen van creuset zijn inderdaad ook van gietijzer, alleen voorzien van een emaille laag. Het is dus een versie van de dutch oven en wordt ook wel french oven genoemd. De emaille laag is vooral handig als je wat zuurdere recepten maakt. Aan de andere kant zijn de Creuset potten wel erg aan de prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *