Seasoning

Inbranden gietijzerHet inbranden van je Dutch oven is een belangrijke stap om je Dutch oven heeel lang goed te houden. Besteed er dus wat aandacht aan en je hebt jaren plezier van je Dutch oven. Het is allemaal niet erg ingewikkeld, maar duurt wel een paar uurtjes. Plan het dus op een dag dat je veel tijd hebt. Dit gaat trouwens over Dutch ovens van gietijzer. Van aluminium exemplaren heb ik geen verstand. Ik had er trouwens uberhaupt geen verstand van, maar de Dutchovendude gaf goede tips.

Als je een Dutch oven hebt gekocht is de kans vrij klein dat ze al geseasond of ingebrand zijn. Er bestaan wel ingebrande Dutch oven, maar die zijn vrij zeldzaam. Ga er dus maar vanuit dat je Dutch oven niet geseasond is of het moet er groot opstaan. Er zit wel wat op je Dutch oven. een beschermde waslaag die voornamelijk bedoeld is je stukje gietzijzer te beschermen tijdens het vervoer. Dat laagje was is ook de reden dat ik je Dutch oven seasoningaanraad om in ieder te beginnen op de BBQ. Het afbranden van die waslaag zorgt voor een behoorlijke rookontwikkeling. Het kan wel in je oven, maar zet dan in ieder geval je brandalarm uit en alle ramen open. Echt!.

Seasonen of inbranden is niks anders dan de waslaag verwijderen en de Dutch oven voorzien van een beschermend laagje olie.

Begin

Inbranden dutch ovenStook je BBQ op naar een graad of 180 / 200 celcius. Het is dus best wel handig om een thermometer op je BBQ te hebben. Het komt niet zo heel nauw, vooral niet bij het afbranden, maar een beetje in de richting zitten is wel zo prettig. Anders vliegt straks je nieuwe laagje bescherming in de fik.

Plaats je Dutch oven (en in mijn geval ander gietijzer) op de BBQ.

 

Laat dit een uurtje op je BBQ liggen totdat het niet meer rookt.Seasoning cast iron

 

Het gietijzer is ligt verkleurt. Als er bijna geen was meer op zit kan je het eraf halen.

 

Laat alles goed afkoelen. Dit kan even duren.

 

Als alles afgekoeld is ga je iets doen wat je daarna nooit meer mag doen met je gietijzer. Je gaat het namelijk in een sopje stoppen en goed schrobben. Je wilt alle was van de pannen af hebben en dat dat doe je dus met een sopje.

 

Droog het gietijzer goed af. Tip is om geen papieren keukenrol te gebruiken. Dit laat namelijk restjes achter op het gietijzer door de grove structuur. Na het afdrogen droog je pannen nog een kwartier op de BBQ, of de oven op 180 / 200 graden.Schrobben gietijzer

Als ze helemaal droog uit de BBQ of oven komen laat je ze weer afkoelen. Nu komt het daadwerkelijke seasonen. Het beste wat je hiervoor kan gebruiken is crisco (niet op googlen). Als j e mazzel hebt verkoopt een taartenwinkel of een hele grote supermarkt (bij de taarten en bak afdeling) dit, de Makro heeft ook wel eens, en anders Cristine le Duc (ik zei toch niet googlen). Wat ook goed werkt is olie, en dan met name arachideolie of olijfolie. Ik heb arachide olie gebruikt.Seasoning gietijzer

Je smeert een dun laagje op het gietijzer. Zorg dat echt alles onder de olie zit, dus ook de buitenkant en het deksel. Zet je Dutch oven nu weer op de grill. Het is verstandig om hem omgekeerd te plaatsen zodat er geen plasjes in je Dutch oven blijven zitten.

 

Laat de olie een uurtje inbranden op 180/200 graden. Na het uur haal je de spullen van de BBQ en laat je het afkoelen. Ingebrand gietijzerVeeg de overtollige olie van de pannen. Oké, dit was laag 1. Voor een goede bescherming is het aan te raden om minimaal 2, maar liever nog 3 laagjes olie in te branden. Herhaal dus het inbrand gedeelte. Dus niet gaan soppen!! dit mag je trouwens nooit meer doen. Als je het 2/3 keer hebt gedaan is je Dutch oven klaar voor gebruik. Je Dutch oven blijft beter als je het inbranden (nogmaals, niet het soppen!) van 1 laagje één of twee keer per jaar herhaald. Succes!

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

2 Comments

 1. Marc
  12 september 2015
  Reply

  hi,
  Ik lees je site met veel plezier,de passie rookt er vanaf.
  Mogelijk heb jij nog goede ideeën, ik heb recentelijk een gietijzeren bakplaat(Weber Pan GBS) gekocht. Mogelijk te snel geweest met kopen, ik namelijk kan maar weinig recepten vinden die hiermee kunnen worden gemaakt (behalve aardappelen/zachte vis/paella), Maar gezien jouw Dutch Oven ervaring, heb jij misschien ook recepten die hiermee kunnen worden gemaakt.
  Hoor graag van je, merci, Marc

  • BramBBQ
   23 september 2015
   Reply

   Hallo Marc,

   Mooi plaatje heb je gekocht. Maar hij is inderdaad niet zo heel hoog. Wel ideaal als je iets wil bakken. Maar waarom zou je dat willen als je ook kan grillen 🙂 . In mijn Dutch oven maak ik met name stevige soepen en mosselen. En daar is dat plaatje weer niet zo geschikt voor.

   Qua recepten denk ik met name aan shoarma oid. Dat valt namelijk door het rooster heen. Dus vooral de wat kleinere stukjes vlees/groente. Succes met je pan!

   Groet Bram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *