Onderhoud Dutch oven

Als je Dutch oven goed onderhoud gaat hij lang mee en belangrijker, je kan er makkelijker mee koken en bakken.

Zorg er altijd eerst voor dat je Dutch oven geseasond of ingebrand is. Dit zorgt voor een beschermend laagje waardoor de boel niet aanbakt en je hem makkelijk kan schoonmaken. Dank aan dutchovendude voor de tips.

Schoonmaken

Schraap zoveel mogelijk voedsel uit je Dutch oven. Als er stukjes zijn blijven plakken aan de Dutch oven maakt dat niet zoveel uit, maar hoe meer eruit is hoe beter. Laat je Dutch oven afkoelen naar een beetje warm. Als je de Dutch oven wat langer kan aanraken is hij genoeg afgekoeld. Nu doe je de dutch voor de helft vol met water, doe het deksel op de Dutch oven en zet hem weer op het vuur. Laat hem nu minimaal 15 minuten, maar beter een half uur op het vuur staan. Haal hem van het vuur en laat hem weer afkoelen naar hanteerbaar. Schraap nu de laatste restjes eruit, het liefst met een houten lepel of plastic pannenschraaper. Gooi het vuile water uit de Dutch oven en spoel er koud water doorheen.

Extra waarschuwing: gebruik geen zeep. Dit zorgt ervoor dat je je pan weer helemaal opnieuw moet seasonen.

Droog je pan nu weer boven het vuur zodat hij door en door droog is. Je kan je pan nu nog een keer voorzien van een dun laagje olie. En je laat hem weer een uurtje hangen boven het vuur om de olie in te laten trekken. In het begin is dit zeker aan te raden om een mooie seasoning te krijgen. Ook als je zure spullen zoals tomaten oid hebt gebruikt is het aan te raden om een extra laagje seasoning te geven aan je Dutch oven.

Ouwe potten en pannen

Kom je nu ergens een ouwe en veroeste pan tegen, niet weggooien maar opknappen. Je hebt dan goedkoop en makkelijk gietijzer!

Borstel met een stoelborstel het roest weg. Dit is een vervelend klusje, maar met een goede staalborstel gaat het best makkelijk. En dan is het simpel. Volg de stappen zoals beschreven bij het inbranden. Succes

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *