Weber demonstratie bij Life & Garden Leidschendam

Op zaterdag 11 juni 2016 heb ik een Weber demonstratie gegeven bij Life&Garden Leidschendam.  Een Weber demo houdt in dat je de hele dag staat de BBQen en ondertussen uitlegt wat je aan het doen bent. Ik mocht dus naar Leidschendam om het plaatselijk tuincentrum onder te dompelen in de BBQ geuren en mensen te advies te geven over BBQen in het algemeen en Weber BBQ’s in het bijzonder. Ik heb de mensen die langs kwamen beloofd de recepten te delen. Dus hierbij een verslagje van de dag en natuurlijk de recepten van de gerechtjes die ik die dag heb gemaakt.

Weberdemo
Weber Demonstratie

De organisator van de Weber demonstraties tijdens de Nationale BBQ dagen (ja die bestaan) was op zoek naar hulp in verband met een aantal zieken. Omdat het voetbal is afgelopen en ik wel zin had in een dagje BBQen ben ik een dagje gaan BBQen. Het tuincentrum Life&Garden in Leidschendam was de plek waar het allemaal gebeurd is. Een mooi tuincentrum met een behoorlijk assortiment BBQ’s. De collectie Webers bestaat niet alleen uit de standaard modellen. Er waren zelf 2 verschillende soorten WSM’s aanwezig. Daar worden we blij van! Naast Weber hadden ze ook nog Boretti’s en outdoor chef staan. Voor de Texas grill van Boretti trok behoorlijk wat aandacht. Gaaf ding om te zien ook. Ben alleen bang dat hij nogal dol is op kolen en ze wegslurpt als een Amerikaanse V8. Wat ik tegenwoordig vaker zie bij winkels is dat ze internetprijzen aanbieden. Dus als jij met je printje komt waarop staat dat je een BBQ ergens anders goedkoper kan krijgen gaan ze hierin mee. Ik moet eerlijk zeggen dat dit voor mij ideaal is. Ik koop veel online, maar zaken zoals BBQ’s, maar ook elektronica koop ik graag in een winkel. Als ze dan ook nog eens een scherpe prijs aanbieden hebben ze er een klant bij. Dit tuincentrum doet het ook en dan voor de BBQ’s.

Maar ik kwam om te BBQen dus ik mocht een plekje zoeken tussen de Weber BBQ’s. Zelf kreeg ik een Weber  en na het uitklappen van de tafel, het installeren van de spullen en natuurlijk het wegbrengen van het vlees naar de koelkast konden de kolen aan.bram als weber demo chef

Als BBQ stond er een Weber Master Touch 57 cm GBS voor me klaar. Een behoorlijk mond vol voor een BBQ. Mijn eigen Weber 57 is ondertussen zo’n 10 jaar oud, maar doet het nog steeds perfect. Mooi om te zien dat de BBQ in principe nog steeds hetzelfde is, maar dat ze er wat zaken aan hebben toegevoegd. De wielen zien er steviger uit, de aspot is zwart en je kan een gietijzeren rooster of een wok op je BBQ plaatsen. Voor zover ik kon zien is het grootste minpunt alleen nog niet opgelost. De poten van de BBQ moet je nog steeds knellen. Lekker handig als je hem vaak meeneemt. Een pinnetje zoals bij een partytent of iets dergelijks lijkt me niet heel ingewikkeld. Maar dit terzijde. Verder ziet de BBQ er gewoon erg goed uit. En zoals bleek gedurende dag is hij nog steeds lekker soepel bestuurbaar qua temperatuur.

Ik ben begonnen met de briketten van Echt Goed. Daar had ik eerder deze week een zakje van binnen gekregen en dit was gelijk een mooie gelegenheid om  ze te testen. Daarover later meer. Wel weer even wennen aangezien het al weer een aantal jaartjes geleden is dat is op briketten heb geBBQed. Houtskool is meer mijn kopje thee.

Echt kolen

 

Ik had duidelijk de instructie meegekregen om mensen te laten proeven en niet te voeden. Een aantal klanten heeft hier hier niet aan voldaan :-).

Menu

Omdat ik zoveel mogelijk mensen een hapje wilde geven heb ik vooral wat makkelijke, maar erg smakelijke hapjes gemaakt.

MOINK ballen

Ik ben begonnen met MOINK ballen. Nou die vielen behoorlijk in de smaak al waren ze rond 11 uur klaar. Voor de MOINK ballen had ik de avond ervoor de gehaktballetjes gedraaid en een deel voorzien van Zeeuws spek en een deel met ontbijtspek. Stiekem vond ik de ballen met Zeeuws spek iets meer smaak hebben, ondanks dat het niet helemaal hoort. Het blijft gewoon een lekker hapje en iedereen kan het maken. Gehaktballetjes draaien zoals jij ze lekker vindt. Even kruiden met BBQ-rub, spekkie eromheen en een spiesje. Afhankelijk van de hitte van de BBQ een half uur tot een uur indirect op de BBQ. Even dippen in eenBBQ saus en nog een kwartiertje te gaan. Klaar is je MOINK bal. Let wel op de spelling MOINK is altijd in hoofdletters.

Kaas

Als tweede heb ik een aantal Belgische kaasjes op de BBQ klaargemaakt. Ik gebruik meestal een camembert, maar die kon ik zo snel niet vinden, en er lagen wel belgische kaasjes. Ik heb hem eenvoudig gehouden door er alleen wat wodka over te druppellen. Is voor bezoekers ook lekker zo in de ochtend… Nee, was maar een klein beetje. Een kaasje op de BBQ zorgt voor een erg leuk voorgerechtje. Lekker dippen met elkaar. Je haalt het kaasje uit de de kartonnen doosje, verwijdert het plastic en drukt hem dan weer terug in het kartonnen doosje. Dan wat alufolie eromheen, of een alu bakje en je zet hem 15 minuten indirect op de BBQ. Erafhalen en dippen met bijvoorbeeld soepstengels.

Bram als Weber demonstratie grillmaster

Beercan chicken

Naast pulled pork mijn favoriete gerecht van de BBQ. Een hele kip op een bierblik. Er zijn drie dingen belangrijk aan een beercan chicken. Crispy skin, crispy skin en natuurlijk crispy skin. Het knapperige velletje dus. En dat gaat geniaal op een BBQ zoals de Weber 57 cm. Het advies is om aan twee kanten kolen te leggen en de kip in het midden te plaatsen zodat hij niet direct boven de kolen staat. Eigenwijs als ik ben had de kolen netjes aan één kant gekiepert. Maakt allemaal niks uit, als je de kip maar af en toe draait.

Het resultaat was een perfect gegaard kippetjes. Alleen een gegrilde kip is niet handig bij een Weber Demonstratie. Ze namelijk vrij lastig te ontleden. Een kip eet je gewoon met je handen en het snijden van zo’n beest is gewoon niet heel mooi te doen. Gelukkig stonden er een aantal hongerige wolven klaar om de kip in no-time te verschalken.

Ik heb de kip gekruid met wat cajun kruiden en natuurlijk een flinke lik roomboter onder het velletje. De kruiden heb ik ook in het bierblikje gedaan. Wat gelijk een note to myself opleverde. Omdat ik veel aan het praten was leek het me niet zo’n goed idee om een paar slokken uit het blikje te nemen. Bier gaat alleen wel erg schuimen als je er kruiden in gooit. Dus onthouden, altijd een paar slokken bier nemen! Als je kip gekruid hebt plaats je hem op het bierblikje en zet je hem indirect op de BBQ. De mijne was na 5 kwartier garen en een aantal keren draaien klaar. Super lekker!

Kippedijen met rauwe ham

Bij de instructie voor de Weber Demonstratie kreeg ik ook een mail met recepten. De kippedijen met rauwe ham leek me een leuk gerechtje en deze heb ik dan ook gemaakt. Kippedijtje openvouwen, beetje blauwe kaas erop en dan inwikkelen in de rauwe ham. De kaas en de ham zorgen voor veel smaak, dus je hebt verder geen kruiden nodig. De kipjes plaats je dan op de BBQ tot ze gaar zijn. Bij mij duurde dit zo’n 50 minuten.

Uiteindelijk heb ik nog een batch MOINKballen en kippedijen klaar gemaakt. Eigenlijk wilde ik ook wat wortels op de BBQ klaar maken, maar helaas was ik mijn dunschiller vergeten.

Al met al was het een erg leuke dag met veel leuke reacties. Ook de mensen van het tuincentrum waren erg behulpzaam en vonden het duidelijk leuk dat ik stond te BBQen. Ondanks dat het niet heel erg druk was heb ik volgens mij een hoop mensen erg gelukkig gemaakt met een aantal tips en ideeën voor gerechten.  Ze waren me in ieder geval dankbaar. En het is altijd leuk als je vol enthousiasme over je hobby mag babbelen.

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *