Vraag van Stephan: Welke smoker moet ik kopen?

Sinds kort heb ik een nieuwe feature op de website geplaatst: speakpipe. Op de vorige versie van mijn website had ik speakpipe geinstalleerd.  Inderdaad dat zwarte balkje aan de zijkant stond. Je kon me dus voicemailtjes sturen. En de eerste is binnen van Stephan over de smoker. Stephan bedankt! Om gelijk het antwoord aan iedereen te geven heb ik er een bericht van gemaakt in plaats van je een voicemail terug te sturen.

De vraag van Stephan is als volgt samen te vatten: Mijn Weber is op en ik ben wel gecharmeerd van een smoker. Kan ik op zo’n smoker ook gewoon BBQen en kan ik het wat sneller laten gaan. Daarnaast ben ik beniewd of ik een dutch oven ook op een smoker kan plaatsen?

Stephan, leuke vragen. Ten eerste ben ik wel verbaasd dat je Weber op is. Mijn ervaring is dat Webers errug lang mee gaan. Vooral de ketels (Weber One Touch serie) zijn behoorlijk onverwoestbaar, op de poten na. Zo gebruik ik mijn ketel al een jaar of 10 en staat hij met weer en wind buiten zonder hoes. Daarnaast sleep ik hem het hele land door. Het enige wat ik dit jaar ga vervangen is het rooster.

Maar terug naar je vraag. Een smoker. Er is niet heel makkelijk een eenduidig antwoord op je vraag te geven. Een smoker kan namelijk van alles zijn. Grofweg heb je de volgende soorten:

  1. Een bulletsmoker zoals de Weber Smokey Mountain (WSM)
  2. Een offset smoker (model locomotief)
  3. Een Kamado BBQ
  4. Een ketel BBQ
  5. Een traditionele rookkast

Nu kan ik me niet echt voorstellen dat je op zoek bent naar een traditionele rookkast zoals ik die heb. Hier kan je namelijk niet in BBQen en je hebt er behoorlijk wat geduld voor nodig. Houden we de WSM, de offset, de ketel en de Kamado over.

Water Smoker

Met een WSM kan je perfect roken. Ik gebruik hem voornamelijk voor vlees dat lang moet garen. Er gaat een berg houtskool in en hij blijft lekker lang op temperatuur. Ideaal om te roken. BBQen kan ook, maar is minder handig. Je moet dan de bovenste ring van de WSM afhalen en een soort opzetstuk boven de vuurbak plaatsen. Onhandig en het geeft niet het ideale resultaat. Mijn advies, een WSM is een smoker voor erbij en voldoet met moeite aan je wens om snel te BBQen. Als je een WSM hebt zorg dan ook dat je minimaal een BBQ hebt waarop je kan grillen.

WSM smoker

Offset smoker

Een offset smoker is meestal een groot apparaat. Als het een auto was, was het een amerikaan. Hij eet kolen zoals een Amerikaanse wagen benzine zuipt. Ik heb persoonlijk niet erg veel ervaring met een dergelijke smoker. Wat ik wel heb begrepen is dat je prima kan grillen op de kolenkamer. Daar zit vaak een plaatje of grilletje waar je even snel een biefstukje of speklap kan bakken. Het is meestal niet een hele grote ruimte en je moet flink stoken om hem warm te krijgen. Het aansteken van een offset duurt niet veel langer dan andere BBQ’s, maar vergt wel veel kolen. Daarnaast is het uitdagend om goed te smoken op een offset. Leuk, maar uitdagend. Een ketel of kamado gaat veel makkelijker. Niet dat dit je tegen zou moeten houden, maar ik ken mensen die hem niet zoveel aansteken omdat het “zo’n gedoe” is. Nu ken ik ook genoeg mensen die dit vinden van alle vormen van BBQen, maar dit terzijde.

kamado

Een Kamado is perfect voor je eisen. of het nu een Big Green Egg, een Primo of The Black Bastard is. Ze kunnen allemaal perfect lang, constant en zuinig roken. Daarnaast zijn ze ideaal om op te grillen. Alleen kost dit alles ook wel wat. Met The Black Bastard ben je voor €999,- klaar, een Big Green Egg met dezelfde uitrusting kost zo’n €1500 euro en de Primo komt daar ook erg dicht bij in de buurt. Heb je wel een BBQ waar je de rest van je leven plezier van gaat hebben, die erg zuinig is qua kolengebruik en die je zeer snel en makkelijk opstart.

Ketel BBQ

Dan de laatste mogelijkheid. Een traditionele ketelBBQ. De Weber One Touch of een vergelijkbare BBQ kan alles wat jij wil. Roken, Grillen en je Dutch oven warm houden. Je bent inderdaad iets drukker met een ketel dan met een Kamado of een WSM als je gaat roken, maar het kan wel! Erg goed zelfs. Helemaal als je wat sneller wil gaan. Een ketel is vaak iets warmer dan een WSM en gaat dan ook iets sneller. Je gebruikt iets meer kolen en je moet ze dus ook wat vaker bijvullen, maar vraag je af of dit echt zo erg is.

Op zowel de Kamado, de offset als de Ketel kun je perfect uit de voeten met een Dutch Oven. Op een WSM kan het ook als je de bovenkant van de WSM haalt en ook in de rookkast kan je prima een Dutch oven warm houden. Het gaat erom dat je een plekje hebt waar je een vuurtje kan stoken of een paar kooltjes neer kan leggen.

Mijn advies?

Als je het geld er voor over hebt en je vrouw er van overtuigd hebt dat BBQen jouw ding is, koop een Kamado. De Big Green Egg is de standaard, maar The Black Bastard doet er weinig voor onder en het scheelt je 600 euro. Mocht je niet zoveel geld willen uitgeven koop dan een Ketel en eventueel een WSM. Kost je dat nog te veel geld kijk dan of je ze 2e hands op de kop kan tikken. Succes en ik ben benieuwd naar je keuze!

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *