Test: Weber 36,5 cm pizzasteen

Ik heb al een aantal jaar een pizzasteen van Cadac. Ik maak hier nog regelmatig pizza’s (zoals laatste met de DPR 2.0) mee en eigenlijk bevalt de steen mij prima. Het enige nadeel wat ik ben tegengekomen is dat de steen op een gegeven te heet wordt er dan af moet worden gehaald. En het afhalen gaat, ondanks de handvaatjes, niet heel handig.

Nu kwam de vraag van BBQvergelijken.nl of ik een pizzasteen zou willen testen. Dat wilde ik wel en ik kreeg van Maarten erg snel de pizzasteen opgestuurd: De Weber Pizzasteen 36.5 cm is een flinke steen. Zowel qua omvang als qua dikte. En de steen heeft een nogal bijzondere feature. Een aluminiumplaat met opstaande randen. En dat is erg handig!

Pizzasteen vs Dutch Pizza Ring 2.0

Ik heb de pizzasteen gebruikt op mijn Weber 57 CM One Touch Gold met het gebruik van de Dutch Pizza Ring 2.0 (DPR 2.0). Je hebt niet perse de DPR 2.0 nodig, maar ik vind hem handig, mooi en gaaf. Je kan gelijk mooi zien dat de BBQ erg warm wordt. Dat maakt ook gelijk dat de foto’s er een beetje bijzonder (lees slecht) uitzien.

Met de DPR gebruik ik de volgende setup. Ik maak een ring van kolen in de BBQ en daar plaats ik stukken hout op. Als je geen DPR hebt maak je alleen een ring van kolen. Je BBQ moet goed heet worden, dus er mogen flink wat kolen op de BBQ. Als je een kolenstarter gebruikt (wat ik je kan aanraden) gebruik je 2 ladingen kolen. Dan het rooster op je BBQ en daar plaats je de steen op. Laat je steen even op de BBQ liggen zodat hij op kan warmen.

Pizzadeeg

Pizza’s bak je natuurlijk met je eigen deeg. De vorige keer heb ik verteld dat ik pastabloem heb gebruikt. Deze wordt ook vermeld in mijn recept van pizzadeeg. Nu 1,75 was ik vorige week in de sligro en daar hebben ze speciaal pizzabloem liggen (€1,75 voor een kilo) en deze heb ik meegenomen. En eerlijk is eerlijk. Dat werkt beter. De pizza’s worden wat luchtiger. Nadeel is wel weer dat je minder pizza’s uit een pak haalt.

De pizza’s heb ik vrij simpel belegd met kaas, pepers, salami en uien. Mijn dochter vond het pizzadeeg rollen ook erg leuk en die heeft ook een klein pizzatje gemaakt. Het uitrollen heb ik maar voor mijn rekening genomen…

pizzasteenDe Pizzasteen van Weber is wat groter dan mijn eigen steen en dat is wel zo makkelijk. Je kan de pizza’s namelijk wat verder uitrollen. En die alumiumschaal. Die is echt heel handig. Vooral als je geen pizzaschep hebt is dit een goede uitvinding.

In eerste instantie was ik wat sceptisch over de plaat. Brengt hij de warmte wel over, is hij makkelijk vast te pakken en wat is het nut. In de praktijk brengt de plaat de warmte 1 op 1 over. Het vastpakken van de randen gaat met goede handschoenen erg makkelijk.

In de praktijk gaat het zo. Je stort het deeg op je aanrecht. Nog even kneden en dan uitrollen . Je doet een beetje bloem op de plaat, legt je pizzabodem op de plaat en je doet je topping op de pizza. Dan de pizza met plaat en al in je Weber. 4 minuutjes wachten en je haalt de pizza + plaat uit de BBQ. De pizza schuift daarna erg makkelijk van de plaat en je kunt gaan knagen.

Pizzasteen op de BBQ

Wij hebben 2 pizza’s en een babypizza gemaakt. De babypizza en de 1ste pizza waren perfect. Mooie korst, lekker gesmolten kaas en een fijne bite. De 2e pizza is echter mislukt. En dat kwam niet door de steen, maar door mijn onoplettendheid. De BBQ was wat afgekoeld, wat er voor zorgde dat het as van het hout is gaan ronddwalen door de BBQ. En die as sloeg neer op op 2e pizza. Jammer, maar helaas. Let dus op dat je BBQ warm genoeg blijft zodat de as niet kan gaan dwalen.

Mijn conclusie over de Weber Pizzasteen is zeer positief. De steen heeft een mooie dikte waardoor hij uitstekend op temperatuur blijft en je de steen niet tussentijds hoeft af te koelen. De alumiumschaal is een echt handig toevoeging die er voor zorgt dat je erg makkelijk pizza uit de BBQ kan halen. Normaal gesproken kan dit best een lastig klusje zijn.

pizzasteenMet dank aan BBQvergelijken voor het beschikbaar stellen van de steen.

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *