Test: Bast Kokoskooltjes voor de BBQ

Een oud collega van mij is een leuk nieuw initiatief gestart. Bast BBQ Kokoskool. BBQ kooltjes van de bast van kokosnoten. Een paar weken geleden kwam hij een doosje brengen om te testen. Dat heb ik dan ook gedaan. Een test van de Bast Kokoskooltjes.

Verhaal

Jeroen, want zo heet mijn oud collega, kwam er tijdens één van zijn reizen op Indonesië achter dat ze in Indonesië ander soort kolen gebruiken dan de houtskool of de briketten in Nederland. En dat dat spul eigenlijk veel beter brand dan de houtskool die hij kent. Na wat onderzoek werd hij enthousiast, helemaal toen hij erachter kwam dat deze soort kolen veel beter voor het milieu zijn dan reguliere houtskool. Je kan zijn hele verhaal teruglezen op zijn website of via zijn crowdfundingsactie. Het resultaat

De kolen zijn een soort stevige cilinders die erg netjes in een doosje bij elkaar zitten.

 

Voordelen

Dit schrijft Jeroen zelf over zijn kokosbast kolen:

Voordelen

BAST bbq-kokoskool brandt door de hoge calorische waarde (min. 5000 kcal/kg) erg goed, geeft een hoge temperatuur af en heeft het een minimale brandduur van 2,5 uur. Ook rookt het minder, geeft het geen smaak of geurstoffen af waardoor het gegrilde eten puur en lekkerder smaakt. Ideaal voor de culinaire barbecue liefhebber. “Mijn vis smaakt echt lekkerder” was een veel gehoorde zin tijdens de eerste test barbecue.

  • Minder rook en minder overlast
  • Hoge calorische waarde (energie)
  • Brandt langer en constanter dan regulier houtskool
  • Culinaire barbecue ervaring omdat het geen geur- of smaakstoffen afgeeft, hierdoor proef je puur het gegrilde product
  • Wij gebruiken de noot, niet de boom
  • Reduceert de afvalberg van kokosnootbasten
  • Ontwikkeling van de locale economie
  • Praktisch en stevig ingepakt

Nu ga ik er vanuit dat de milieu claims waar zijn en dat is natuurlijk goed nieuws. De kolen komen in een erg praktisch pakketje, wat een stuk beter werkt dan zakken met kolen waar je meestal nogal zwart van wordt. Waar ik wel benieuwd naar was, is of de kooltjes ook een beetje lekker branden en of er goed op te BBQen is.

Test van de Bast Kokoskooltjes

Ik heb de BBQ kokosbastkolen op verschillende manieren getest. Zowel in de Black Bastard, de Weber Go Anywhere (WGA) en in de normale Weber (OTG).

Bast kokoskooltjes

 

Voor de WGA kan ik kort zijn. Bast is werkelijk gemaakt voor een rechthoekige BBQ. Er passen precies 8 kolen in de starter en in je WGA kan je ze perfect naast elkaar leggen. De kolen gaan lang mee en blijven mooi constant qua temperatuur. En je hebt inderdaad veel minder afval. Vooral met briketten en bouwmarkt houtskool merk je echt veel verschil. En aangezien de Black ranche houtskool bijna niet in de WGA past heb ik vanaf nu een mijn brandstof gevonden. Zoals eerder beschreven zitten de kolen in een stevige doos makkelijk naast elkaar, je kan  het dus ook nog eens makkelijk meenemen.

Bast kokoskooltjes

 

De Bast kolen heb ik ook in de Black Bastard Kamado getest. Hier stook ik normaal gesproken vooral Black Ranche in. Het eerste wat me opviel is dat de kolen niet zo makkelijk aangaan zonder starter. In een Kamado mik je meestal wat brandende aanmaakblokjes tussen de kolen en dan gaat de boel wel aan. Dat gaat niet werken met deze kolen. Ook hier moet je dus eigenlijk een starter voor gebruiken of, zoals ik heb gedaan, wat meer moeite doen met de opstelling van je kolen. Het resultaat was wel dat de kolen tijdens het opstarten erg gingen roken. De daarop volgende keer heb ik een starter gebruikt en dan gaat het geweldig.

Ik heb onder andere Pulled Pork gemaakt en de kolen gingen prima de sessie van 17 uur mee. Er was zelf nog wat over (niet zoveel als op de foto). De temp was de gehele sessie mooi stabiel gebleven, zoals ik gewend ben van de Black Bastard. Ook hier zijn de Bast kokoskolen dus een uitstekend alternatief.

Voor de Weber OTG geldt eigenlijk hetzelfde. Hier gebruik ik altijd een starter voor en dan gaan de kolen makkelijk aan.

De conclusie is wel dat ik erg tevreden ben met Bast kokoskolen. Naast de milieuwinst en de maatschappelijke winst die met deze kolen wordt behaald, kan je er ook nog eens erg fijn mee BBQen. Ze branden lekker lang en constant en passen perfect in de WGA. Ook de doos en manier van verpakken verdient een pluim.

Ik weet niet precies waar je de Bast kolen kan kopen, maar als je een doosje ziet staan kan je hem gerust meenemen!

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ’s waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *