Steak around the fire II

Het BBQ forum houdt een aantal keer per jaar bijeenkomsten in het weekend. Zo is er in de winter het Laegh ende traegh evenement (de 2e keer), in de zomer een familiedag, vaak 1 extra aflevering (zoasl bv de bijeenkomst in Putte) en het Steak feestje in het najaar in eindhoven. Vorig jaar was de eerste keer dat er een Steak thema was, steak out for tasty birds. Deze keer stond de gietijzeren pan meer centraal en was het thema Steak around the fire II.

Ik ben alle BBQ evenementen nog in mijn eentje afgegaan, maar deze keer had ik geluk. Een oud buurman had wel zin om mee te gaan. Hoe meer zielen hoe meer vreugde en samen vertrokken we zaterdagmorgen richting de Eindhoven voor Steak around the fire II. Op het terrein van de scouting hebben we ons kamp opgeslagen.

Hapje vooraf bij Steak around the fire II

Leuk natuurlijk dat low & slow BBQen, alleen als je net aankomt duurt het wel even voordat je wat te eten hebt. Daar trappen we niet meer in en deze keer had ik dus kippenvleugels meegenomen. De vrijdag ervoor heb ik de saus/marinade gemaakt en ze in de marinade meegenomen naar Eindhoven. Even de fik in de Big Green Egg mini en we hadden vrij snel wat te eten. De pootjes waren trouwens erg lekker!

Steak around the fire II

 

Vleugels in de pikante saus

Kippevleugels

Ondertussen was Niek bezig om 2 enorme opgerolde speklappen op zijn WSM te plaatsen.

Speklapje?

Speklapje

Duurde even voordat ze klaar waren, maar lekker!! Puik werk.

Speklap op de BBQ

Binnenkant speklap van de BBQ

Ik had zelf deze keer rendang bij me. Een heerlijk stoofpotje uit de dutch oven, dus erg toepasselijk op het thema. Rendang is Indonesisch stoofvlees.

Vlees in de dutch oven

Rendang BBQ

Dat moest natuurlijk wel even een paar uurtjes op staan. De eerste partij was heerlijk van smaak, maar niet zacht genoeg. In het begin heeft het vuur te hoog gestaan en dus moesten we kauwen terwijl je rendang wil zuigen. Gelukkig wel lekker qua smaak. De tweede partij was qua structuur een stuk beter. Die hebben we ook een stuk langzamer laten garen. Ook hebben we de deksel eerder op de pan gedaan zodat het vocht nog wat langer zijn werk kon doen. Zonder deksel verdampt het namelijk.

Rendang BBQ

helaas te druk met eten, dus geen foto van het eindresultaat. Het recept voor de dutch oven staat hier. En helaas waren we niet alleen te druk met eten tijdens de rendang. Mijn buurman had surinaamse sate met bosui en saus meegenomen. Die waren niet alleen heerlijk, ook de opmaak door de bosui zag er prachtig uit. Maar helaas geen plaatjes. Ik zal het recept nog aan hem vragen zodat je een keer echt lekkere sate kan maken.

Speenvarken op het asado kruis

Er zou deze keer een geitebokje komen. Helaas had de sponsor de datum niet helemaal scherp staan en ging dat dus niet door. Maar dan hebben we gelukkig altijd Lennard nog. Inderdaad de man van koeieribben in Meppel. Deze keer had hij een klein speenvarken op de kop getikt. En ook het asodo kruis was weer van de partij.

Speenvarken boven het vuur

Hail to the pig

varken aan het spit

Baas en baas

aansnijden maar

En oei, wat was ie lekker. Heerlijk sappig en mals. Echt een mooie garing. Hij was dan ook in no time verorberd. Tussendoor was er ook nog de wedstrijd hot, hard en heavy. Wie er in 4 minuten tijd een zo lekker mogelijk recept kon opdienen voor een strenge jury. Toen ik er vrijdagavond achter kwam dat ik me ook had opgegeven moest er snel een plannetje komen. En het meest simpele is een biefstuk.

Biefstuk

Maar mijn biefstukje was uiteraard geen match met alle meesterwerkjes die van de BBQ kwamen. Mooi om te zien wat een creativiteit en inventiviteit mensen lieten zien.

Fikkie stoken

Ik doe nu een hoop mensen te kort door ze niet te noemen, want er kwamen echt geweldige dingen van de BBQ en het gietijzer. Maar uiteindelijk werd het tijd voor het vuur. De scouts staken het in de fik en wij zaten ernaast.

Vuur

BBQ vuur

s’ochtens weer de traditionele BBQ ontbijten. Dus smullen van de eieren en deze keer ook een tropische crumble. De crumble was gemaakt door Niek, een blijvertje! De pulled pork was trouwens ook lekker s’morgens.

Tropical crumble

Tropische kruimeltaart

BBQ eieren

Crumble

Zoals bij elk weekend had ik weer uitstekend naar mijn zin. Leuk dat mijn oude buurman mee is geweest, ik hoop dat hij de volgende keer weer mee wil. Allemaal bedankt en tot de volgende aflevering!

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ’s waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *