Spontane BBQ

Spontane BBQ

 

Gisterochtend scheen het zonnetje zo mooi, dat ik besloot te BBQen. Kon ik mooi gelijk mijn nieuwe sauzen uitproberen. Er was alleen geen vers vlees, maar gelukkig heb ik altijd een noodvoorraad in de vriezer liggen. Deze keer werd het (weer) een sparerib en een varkenshaas.

 

Normaal haal ik het vlees er een dag van te voren uit en laat ik koelkast ontdooien. Is hygiënischer en beter voor het vlees. Nu kon dat niet, dus van de nood maar een deugd gemaakt en het vlees in de BBQsaus ontdooid.

Oeps beetje te zwart

 

 

Sparerib

 

De sparerib heb ik in de Bull’s-eye Hickory Smoke laten ontdooien. De saus is erg dik en hecht zich dus wat lastig, maar dat ben ik nu wel gewend van de Amerikaanse sauzen.

Spareribs in de marinade

 

 Het was de bedoeling om de sparrib rustig te laten roken op een temperatuurtje van rond de 100 graden. Maar omdat BBQen bij koud weer wat lastiger is dan BBQ bij warm weer is dit niet helemaal gelukt. Toch iets te veel kolen gebruikt en zo was de temperatuur al gauw zo’n 150 graden. Op zich niet erg, maar dan gaat het garen wel wat te snel. In totaal heeft de sparrib er zo’n twee uur op gelegen. Dat was met de hogere temperatuur wel lang zat.

 

Tijdens het BBQen de sparerib om half uur opnieuw bestreken met de Hickory Smoke. Gewoon erop spuiten en dan uitsmeren met de kwast.

 

Het uiteindelijk resultaat was errug lekker! De Hickory Smoke geeft een heerlijke smaak aan het vlees en is zeker een aanrader. De ribjes waren ook lekker mals, maar wel hier en daar iets te zwart. De malse stukken opgegeten de zwarte stukken weggegooid.

 

 

Varkenshaas

 

Hierbij heb ik de Kraft Garlic gebruikt als marinade. Ook de varkenshaas was bevroren en dus laten ontdooien in de saus. Dat ging prima.

Varkenshaas in de marinade

 

 

De varkenshaas heb ik gerookt. Omdat degene die de varkenshaas ging opeten niet houdt van medium vlees moest ik de haas doorbakken afleveren. Dus een half uurtje op een temperatuur van zo’n 140 / 150 graden indirect op de Weber. Ik heb de haas 1x omgedraaid en opnieuw ingesmeerd met de Kraft Garlic.

 

Het resultaat was een doorbakken, maar toch malse varkenhaas. De Kraft Garlic geef een prima extraatje aan het vlees. Ik vond de saus erg lekker, maar kan me wel voorstellen dat sommige mensen hem iets te zuur vinden.

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *