Servische bonensoep uit de Dutch Oven

Het BBQen voor groepen gebeurt steeds vaker. En dan is het handig als je een aantal gerechten hebt die je goed kan voorbereiden en waar je later geen omkijken meer naar hebt. De Servische bonensoep is er één van die gerechten. Een smaakbommetje met veel groente die voor een mooie balans zorgt tussen al het vleesgeweld. De basis van het gerecht komt van smulweb.

Bonensoep

 

Ingrediënten voor de bonensoep:

  • 400 gram bonen (half witte bonen, half cannellini bonen)
  • een prei
  • 1 winterpeen of een aantal waspenen
  • kleine knolselderij, of als je zo lomp snijdt als ik een flinke knolselderij
  • 3 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 4 aardappels
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 300 gram spekreepjes
  • 1 chorizoworst
  • Parikapoeder (2 theelepels)
  • Cayennepeper
  • Bouillonblokje
  • Zout

Het is geen wet van meden en perzen. Als je nog wat kruiden hebt staan gaat dat prima. Ik mik er meestal ook nog wel wat maggi in.

Voorbereiden

Als je  droge bonen hebt is handig om ze de avond van te voren in de week te leggen. Als je gewoon blikjes gebruikt dan is dit niet nodig. Snij de groente in stukken. Ook de aardappel mag in stukjes.

BBQ/Dutch Oven

Als je gebruik maakt van een driepoot is het handig om eerst een vuurtje te maken. Hang de pan boven het vuur en vet hem in met roomboter of olie. Bak dan het spek uit. Dan de uien erbij. Ik vindt het lekker als de uien flink gebakken zijn, maar als je van glazig houdt moet je dat natuurlijk zelf weten. Als de uien gebakken of glazig zijn kunnen de de groenten in de pan. Even flink roeren en bakken. Dan de bonen, de tomatenpuree en de kruiden in de pan.  Als alles lekker gebakken is de chorizo in de pan en even meebakken. Een liter of 2 water toevoegen, samen met een bouillonblokje en het zware werk is al gedaan. Lekker een paar uur laten pruttelen en indien nodig nog wat water toevoegen. op smaak brengen met flink wat zout en peper. Eet smakelijk!

 

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *