Rookkast

Rookkast

De rookkast. Een mooie roestvrij stalen kast voor het roken van zowel vis als vlees. Paling is uiteraard één van de belangrijkste bewoners van de kast, maar een zalm, forel of makreel is zeker ook niet verkeerd.

Rookkast Paling

Er hebben al behoorlijk wat vissen in de kast gehangen en gelegen. Dit maakt dat ik de rookkast niet meer gebruik voor vlees. Er zit een behoorlijke rook en vislucht aan de kast en het lijkt me dus niet handig om er vlees in te roken. 

Voorbereiding voedsel

Het voorbereiden van het voedsel is erg belangrijk voor het roken. Zo moet vis van te voren worden gepekeld. Ik zal binnenkort hier wat meer over schrijven.

 

Voorbereiding rookkast

Aan de rookkast zelf hoeft eigenlijk niks gedaan te worden. Maar aangezien het vuurtje stoken ook onder de voorbereiding valt is hier toch nog wel het één en ander over te vertellen.

 

Vuurtje stoken

Aangezien mijn rookkast of rookhang eigenlijk niet veel meer is dan een rvs kast is het nog best lastig om hier een goede fik in te stoken. De kast beschikt niet over luchttoevoeren of iets dergelijks. Uiteraard zit er wel een vuurbak in de kast en dat maakt het een stuk makkelijker.

Zo doe ik het: Alle deuren gaan open. De vuurbak haalde ik vroeger uit de kast. Maar omdat het een aantal keer regende heb ik hem in de bak gelaten en dat werkt prima. Haal wel alle rekjes en spiezen eruit. Ik leg snippers of aanmaakhout onderin de kast met daartussen 2 of 3 aanmaakblokjes. Daarboven stapel ik tactisch wat grotere stukken hout. Zorg ervoor dat er genoeg zuurstof bij het vuur kan komen.  Dan de aanmaakblokjes aansteken. Als je het goed hebt gedaan zullende de snippers gaan branden en die zorgen er weer voor dat de grote blokken gaan branden. Handig is om het vuurtje flink te laten branden en dan het bovenste deurtje (met thermometer) dichtdoen. Kijk wat de temperatuur is en probeer door het toevoegen van hout deze op een constante 75/80 graden te houden. Als dit een poosje lukt kunnen we gaan garen.

Fikkie Vuur

 

Garen voedsel

Het roken van het voedsel gebeurt eigenlijk pas na de garing die bij mij in ieder geval ook plaats vindt in de rookhang. Garen doen we tussen de 72 en 80 graden. Afhankelijk van je voedsel duurt dit tussen de 10 en 30 minuten. Het garen gebeurt hier met de onderste deur open zodat er voldoende zuurstof bij het vuur kan komen.

Vuur   Rook

 

Roken

 Na het garen gaan we over op het echte werk: het roken. Het roken gebeurt door het vuur te smoren met houtmot. Houtmot is makkelijk verkrijgbaar bij een hengelsportzaak. De mot gaat op het brandende vuurtje, het deurtje gaat dicht en het wachten kan beginnen. Ook hierbij is weer de soort en de grote van het voedsel afhankelijk van de rooktijd. Ik rook vis meestal op zo’n 50/60 graden. Als de temperatuur te hard terug loopt dan even het onderste deurtje open zodat er zuurstof bij het vuur kan en deze gaat vlammen. Even wachten en de deur weer dicht. Beter wat langer te koud dan te heet.

Paling gerookt  Zalm in de kast

 

 Nagaren

Het nagaren van vlees en vis zorgt ervoor dat de sappen (lees vet) zich beter kunnen verdelen. Paling doe ik bijvoorbeeld in aluminiumfolie en da in kranten om ervoor te zorgen dat de temperatuur goed blijft en toch kan de paling rusten. In dit voorbeeld is 15 minuten genoeg. Ga je echt grote stukken vlees roken dan is een uur handiger en kun je het beste gebruik maken van een koelbox die is opgewarmd met warm water. 

Paling

 

Voorbeelden

Gerookte paling

Zalm uit de rookkast

 

 

 

 

 

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ’s waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

2 Comments

 1. johan
  26 november 2014
  Reply

  Wie kan mij helpen aan een rvs rookkast ? Wat ik kan vinden is niet wat ik zoek. Die kast die ik nu gebruik koelt te veel af op de wind en rookt daarom niet goed genoeg en kost te veel hout. Probeer het hier mischien zijn er mensen die mij verder kunnen helpen.
  Mvg johan

  • BramBBQ
   27 november 2014
   Reply

   Hallo Johan

   Er zijn ook geïsoleerde kasten. Daar gaat een heel klein vuurtje in. Nadeel is dat ze in de zomer erg lastig laag genoeg te houden zijn. Ik zal eens navragen waar deze kasten te koop/maken zijn.

   Groet Bram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *