Pulled pork: western Carolina style

Ik ben een groot liefhebber van pulled pork, en ik niet alleen. Ook een groot deel van mijn vrienden en familie is fan. Dus wat is er mooier om voor een verjaardagsfeestje pulled pork te maken. Ik had 2 grote procureurs in de vriezer liggen. Deze diepgevroren jongens van gemiddeld 3 kilo op donderdag uit de vriezer gehaald om te ontdooien, zodat ze zaterdagnacht op de Weber Smokey Mountain (WSM) konden.

Deze keer gekozen voor een vrij standaard rub op de pulled pork: de graduate rub van Gary Wiviott.  Prima rub voor op een procureur. Zorg wel dat je genoeg van dit spul maakt. Door het lange roken gaat er behoorlijk wat smaak van de rub verloren en het kan dan ook geen kwaad om de pulled pork van een dikke laag rub te voorzien.

pulled pork pulled pork op de WSM

De sausjes waren wel bijzonder. Bijna standaard is de Carolina mustard sauce van Big Bob Gibson. De op mosterd gebaseerde saus is echt een aanrader. Omdat verandering van spijs doet eten heb ik er ook een op tomaten gebaseerde saus bij gemaakt: Western Carolina Barbecue sauce. Noskos van BBQ-nl.com wist me hier een leuk verhaal over te vertellen. De gewone Carolina sausen zijn bijna allemaal gebaseerd op mosterd. Dit komt omdat de eerste pelgrims in de USA dachten dat tomaten giftig waren. De sauzen die ze maakten waren daarom ook nooit gebaseerd op tomaten (of ketchup) maar vaak op mosterd. De pelgrims die verder naar het westen trokken kwamen er op een gegeven moment achter dat tomaten heerlijk zijn en verre van giftig. De sauzen in het westen van Carolina zijn daarom wel vaak gebaseerd op tomaten.

De beide procureurs waren zo groot dat ze niet op één rooster van de WSM paste. Gelukkig heeft de WSM 2 roosters en was het probleem snel opgelost.

WSM

De stukjes vlees hebben ongeveer 17 uur op de BBQ gelegen en daarna ingepakt in alufolie om nog een uurtje na te garen.

Pulled pork klaar

Even pullen en de boel kon opgesteld worden. De Western Carolina saus smaakt prima. Persoonlijk vind ik de mosterd saus wel lekkerder, maar ja dat is smaak.

Pulled pork

procureur klaar

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *