Het boek van Noskos: het vuur de baas

Een begrip in BBQ land: Noskos. Al jaren schrijver en eigenaar van het bekendste BBQblog BBQ-nl.com en nu heeft hij een eigen BBQ boek: Het vuur de BAAS. Te gek natuurlijk. Ik was op de launch bij Harlem BBQ aanwezig en heb het boek nu een poosje kunnen doornemen. En ik kan je alvast verklappen: Het vuur de baas is een erg mooi en handig BBQ boek geworden.

Noskos

10 jaar geleden was het op internet qua BBQen erg rustig. Eigenlijk had je alleen bluesmokeBBQ. Dit was de tijd dat Noskos begon met zijn BBQ blog bbq-nl.com (en ik met brambbq.nl btw). Een erg onderhoudende website waarmee Dennis (de echte naam van Noskos) de wereld liet meegenieten van zijn BBQ kunsten. In die tijd kwam ik Dennis regelmatig tegen bij BBQ treffens en een enkele wedstrijd.

Het vuur de baas

Maar dan het boek. Het is een behoorlijk dik boek geworden. Niet zo dik als de vleesbijbel, maar toch nog steeds een serieus aantal pagina’s. Het boek is voorzien van een aantal mooie foto’s, aangevuld met zeer duidelijke tekeningen. Vooral de tekeningen zorgen ervoor dat het boek zeer duidelijk is. Als je bijvoorbeeld leest dat de kooltjes aan de zijkant moeten worden geplaatst, kan je nog denken: huh?. Het tekeningetje maakt echter precies duidelijk wat Noskos bedoelt. Mooie balans dus.

Het vuur de baas is een echt BBQ boek en daarmee gelijk geen receptenboek. Noskos gaat vooral in op de verschillende soorten BBQ’s, hoe je die moet gebruiken en wat de voor en nadelen zijn. Vooral als beginnende BBQer ga je bakken met tips en handigheden ontdekken. Maar ook als gevorderde BBQer kan je je hart ophalen. Ondanks dat je een hoop zal herkennen zal je ook zaken lezen waarvan je denkt, heh! das handig. Daarnaast is het natuurlijk altijd leuk om te lezen over je hobby. Helemaal omdat Het vuur de baas lekker vlot is geschreven.

Wedstrijd BBQ

Wat mij echt opviel aan het boek is het hoofdstu kover wedstrijd BBQen. Ondanks dat ik wel eens een wedstrijd heb bezocht en zelfs tweede ben geworden met een brisket wedstrijd (geen KCBS, Haarlemmerliede 2010) en daar een Big Green Egg mini aan heb overgehouden, heb ik eigenlijk erg weinig ervaring met wedstrijd BBQen. Het vuur de baas geeft een mooi inzicht in de wedstrijd BBQ scene, de regels en de do en don’ts. Volgens mij is dit het eerste Nederlandse Boek dat zo diep ingaat op wedstrijd BBQen. Een must have dus als je van plan bent aan een wedstrijd mee te gaan doen.

Recepten

Er staan een aantal recepten in Het vuur de Baas. En dit zijn dan ook gelijk de BBQ toppers/legendary’s. De uitleg bij de recepten is mooi gedaan en persoonlijk vindt ik het een goede zaak dat er een aantal recepten in het boek zijn gekomen. Na het lezen van alle BBQ tips, trics, ervaringen en handigheden wil je vooral zelf aan de slag. En dat gaat je zeker lukken met dit boek in de buurt. Noskos gefeliciteerd met deze zeer geslaagde exercitie!

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *