NKBBQ 2011

Afgelopen weekend was het zover: het NKBBQ 2011. Na het feest in Bennekom in 2010 (als onderdeel van de landlevendagen) was de locatie dit jaar Hoofddorp. Er waren 12 teams op af gekomen die meededen aan 5 categorieën. Daarnaast was er een prijs voor de beste bereiding met aubergine en één voor de beste bereiding met een speciaal bier.

De organisatie was ook dit jaar in handen van de Stichting NKBBQ. Drijvende krachten achter deze stichting zijn Mike en Yvonne van Livefireconcepts en Harry van BBQguru.

De 12 teams kwamen uit Nederland en België. Er waren weer een aantal bekende teams aanwezig zoals Qlinaria, five Q, traitteur matthias, barons BBQ team en natuurlijk mijn vrienden van de Lowland Smokers. Dit team is ontstaan vanuit het BBQforum en het was in eerste instantie de bedoeling dat ik deel zou uitmaken van dit team. Helaas kwam het op het moment van oprichting nogal ongelegen en heb ik ervoor gekozen om niet mee te doen.

Ik had mezelf opgegeven om de organisatie die dag te helpen. Het liep iets anders dan gedacht. Vroeg in de morgen kwam de vraag of ik in de jury plaats zou willen nemen. Uiteraard ja op gezegd en zo was ik die dag onderdeel van de jury van het NKBBQ 2011. Het NK wordt op 2 manieren gejureerd. Er is een blinde jury en een veldjury. De veldjury loopt langs de stalletjes van de deelnemers en proeft daar de gerechten en geeft cijfers. De blinde jury krijgt het gerecht in een piepschuimen bakje en weet niet van wie het gerecht afkomstig is. Er waren 3 tafels met 7 mensen, dus in totaal 21 man blinde jury. Per categorie kregen we 4 bakjes om te proeven en om cijfers aan te geven.

De categorieen waren :

  1. Kip
  2. Makreel
  3. Varkensvlees: Livar ribstuk
  4. Rundvlees: staartstuk
  5. dessert

Ik zat aan een tafel met nog 6 mensen, waarvan ik er één kende van het BBQforum, namelijk Lerxst. Verder zat er een BBQmaster uit Nieuw Zeeland aan de tafel. Hij heeft een eigen BBQ school en is 2 maanden per jaar in zijn geboorteland Nederland. Ook was er een vertegenwoordiger van het livar varken aanwezig, de man achter recreatie en BBQ gebied Twiske poort, een oud NKBBQ kampioen en een vriend van de organisatie aanwezig. Een mooi clubje mensen met verstand van zaken. Op de foto zie je ook de zwarte schermen. Dit is om te voorkomen dat we zien welk team het doosje komt brengen.

Jury NKBBQ 2011

De eerste categorie was kip:

Kip van het NKBBQ NK kip

Leuke gerechten, maar de lekkerste heb ik niet op de plaat gezet. Dat was gevulde kip met een gevulde tomaat. Achteraf bleek deze kip van de Lowland Smokers te zijn.

Toen de makreel. Als visroker vond ik dit natuurlijk een erg interessante categorie:

Makreel van de BBQ Makreel BBQ

Beide bovenstaande visjes smaakte prima, maar er zaten in de rechtbak veel te veel graten. Achteraf bleek deze afkomstig te zijn van Kurt van Traitteur Matthias. Op een echt bord ziet het er toch anders uit:

Matthias BBQ makreel

Het lekkerste visje was een verassing:

Visballen van de BBQ

De visballen. Het doosje zag er nu niet echt aantrekkelijk uit, maar die ballen waren echt erg lekker. Mooi gerookte makreel, niet te droog of te sappig, precies goed. We zijn dan ook na de jurering van de vis gelijk gaan kijken welke deelnemer dit gerecht had gemaakt en of het wel van de BBQ kwam. De garing en de kleur waren namelijk zo goed, dat we onze twijfels hadden. Na wat gezoek bleek Weber Club Aalsmeer (zonder website) de schuldige te zijn. Ze hadden gebruik gemaakt van een Weber wok om de ballen te frituren. Dit recept wil ik wel graag hebben btw!

Na de makreel was het tijd voor echt vlees. Het ribstuk van het livar varken.

Livar BBQ

Deze was erg mooi gegaard.

Livar op de BBQ

Het niveau van de dag was te hoog om bovenstaand gerecht op te dienen. Te lomp en te weinig bijgerechten. De smaak was wel oké.

BBQ livar ribstuk

Ziet er prachtig uit, en zo smaakt het ook. Al met al een regelrechte aanrader om livar te kopen!

En na het varken gingen we over op mijn favoriete stukje vlees! Rundvlees. Deze keer een staartstuk van Scotch beef. Een prachtig stukje vlees, waar je wel op moet letten met grillen omdat het anders doorslaat.

Staartstuk op de BBQ

De eerste bak was erg vol, maar onze kritiek smolt als sneeuw voor de zon na het proeven van het vlees. Samen met de jus was dit echt een heerlijk stukje vlees, vol van smaak en de juiste structuur.

Staartstuk van de BBQ

Deze vonden we niet zo heel bijzonder. Wel een mooie garing, maar niet speciaal genoeg om hoge cijfers te scoren.

Staartstuk van de BBQ

Met deze bak wisten we niet zo goed wat we aan moesten. het vlees was lekker rokerig, maar het leek meer op een ham dan op een stuk rundvlees. Toch was het vlees niet droog oid. Raar.

Staartstuk van de BBQ

Dit was aan onze tafel de absolute topper. Een perfecte garing, geweldige couscous en die saus! Heerlijk stukje vlees. helemaal leuk was dat achteraf bekend werd dat dit de bak van de Lowland Smokers was. Gaaf.

En toen de desserts. Altijd spannend toetjes van de BBQ. Zoals gezegd waren wij tafel 3 en kregen we als laatste de bakken door. Nu kreeg tafel 1 een bak met paarsige smurrie. Een beetje banger voor wat we te proeven zouden kregen vielen we aan op de eerste bak:

Dessert BBQ

Dat was vrij simpel: heerlijk. Een zoetige appel gevuld met rozijnen en een wat zurig sausje ernaast. Mooie combinatie en we werden er blij van.

maar toen kwam het tweede toetje:

Winnaar NK BBQ dessert

Deze was zo bizar goed dat er bijna een spontaan applaus opsteeg vanaf onze tafel. Hoe krijg je dit voor elkaar? chocolade keekje, aarbeien, frambozen, chocolade in een filodeeg en getrokken suiker. Niet alleen prachtig om te zien, maar ook echt het lekkerste wat ik die dag heb gegeten. En dat vonden we allemaal. Achteraf bleek dit toetje van Qlinaria te zijn en ze hebben met dit gerecht ook de dessertprijs gewonnen. Volgens ons geheel terecht!

Arm 3e toetje. De vergelijking met het voorgaande dessert was natuurlijk niet te winnen:

Dessert BBQ

Toch vonden we ook deze erg lekker. Vooral de stukjes speculaas bij de aarbeien was een leuk.

Dessert van de BBQ

Het laatste wat we hebben geproefd was een prima afsluiter. We vonden het alleen niet zo bijzonder.

en dan de winnaars. De wedstrijd had een eigen klassement wat meetelt voor het WBQA klassement. Het eerste Nederlandsche team op de ranglijst krijgt daarnaast de titel Kampioen NKBBQ 2011. Daarnaast waren er prijzen per catergorie en 2 extra prijzen voor het lekkerste gerecht met Aubergine en met Boonville beer.

per categorie:

  • Kip: Qlinaria
  • Makreel: Five Q
  • Varken: Five Q
  • Rundvlees: Five Q
  • Dessert: Qlinaria

Dat zijn inderdaad 2 teams die met alle prijzen aan de haal gaan

De top drie van de dag ziet er als volgt uit:

1. Qlinaria
2. Five Q
3. Traitteur Matthias

3 teams van onze vrienden uit België. Het mooie komt nu: het eerste NL team zijn de Lowland Smoker! Top prestatie en voor een eerste deelname. Erg gaaf om mee te maken en te zien dat een amateur team kan winnen van een aantal professionele teams. Heren en dame gefeliciteerd!

Kampioen BBQ 2011

Ik vond het een erg gezellige en leerzame dag. We hebben veel mooie gerechten langs zien komen en maar heel weinig mindere. Het is een cliché, amar het niveau lag verschrikkelijk hoog. De ambitie en het de liefde voor de Q spatte bijna van elk gerecht. Gaaf om mee te maken en ik ben nu al benieuwd naar volgende jaar!

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *