Muskathlon BBQ op Eemdijk

Twee vrienden van mij, Jan en en Kenny, gaan een bijzondere uitdaging aan. Ze gaan de Muskathlon lopen in Oeganda. Een marathon dwars door dit warme en arme Afrikaanse land. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Jan en en Kenny  zijn hier in mei 2016 van de partij voor de hele marathon. Om zoveel mogelijk sponsor geld op te halen hadden de mannen een BBQ bedacht. De Muskathlon BBQ! De locatie, aankleding en drinken was al geregeld. Nu de BBQ nog. Het leuke was dat mijn buurman, 2 zwagers en ik dit samen hebben mogen regelen. Uiteindelijk zijn er bijna 100 mensen op de BBQ afgekomen. En dat is best een flinke partij om voor te BBQen.

Maar gelukkig had ik al eerder voor een flinke groep de kolen aangestoken. Belangrijk bij een dergelijke groep is dat er direct eten op tafel staat, en wellicht nog belangrijker, dat je tijdens het evenement zo min mogelijk aan het grillen bent. Daarmee bedoel ik dat het niet mogelijk is voor 100 man hamburgers te flippen met 2/3 personen. De sleutel zit hem dan ook in de voorbereiding.

Als locatie hadden we het terrein voor een schuur in het altijd pittoreske Eemdijk tot onze beschikking. De vriendinnen/vrouwen hadden dit erg leuk en feestelijk aangekleed, wat er samen met de zeer aangename temperatuur en het door ijs gekoelde drinken voor zorgde dat alle randvoorwaarden perfect waren.

Muskathlon BBQ

 

Het menu was als volgt:

Voor 100 man zalm als voorgerechtje betekent 8 flinke zalmen roken. Gelukkig hadden we daar mijn buurman toe bereid gevonden. Inderdaad hij is ook besmet met het BBQ/rook virus! Perfect gerookte zalm met citroen pepertjes waren het resultaat.

Zalm uit de kast
Broodjes Pulled Pork en zalm vers uit de kast

De pulled pork was een ander verhaal. Voor grote groepen maak ik vaak pulled pork, omdat je het ver van te voren kan maken en ik denk altijd dat ik het kan plannen. In de praktijk valt dat meestal tegen, maar goed het is gelukt. Kenny had bij een slager 8 procureurs geregeld en aan mij de taak om die om te toveren tot varkensdraadjesvlees. Tussen neus en lippen door, 8 nekken betekent 20/25 kilo vlees.

Vrijdagmiddag om 5 uur heb ik de Black Bastard aangestoken. Door de bovenste stenen ring uit de BBQ te verwijderen is het gelukt om alle 8 de nekken op het rooster te plaatsen. Dat zorgt uiteraard voor een flinke berg vlees. De procureurs heb ik gekruid met een aantal standaard kruidenmixxen. uiteraard afgetopt met een klein beetje Oakridge BBQ Limited Edition Crucible Ghost Chile Rub.

Pulled Pork
8 nekken op de BBQ. Zoals je kan zien wordt het tijd om het vilt te vervangen.

De planning was dat ze zo rond 14:00 klaar moesten zijn op 88 graden. Dan in de folie mee naar de BBQ plek en uiteindelijk om 17:00 – 18:00 uur serveren. Uiteraard waren ze nog niet klaar om 14:00 uur, maar ik heb ze wel meegenomen. Op locatie hadden we 6 Webers staan en daar hebben we de pulled pork verder laten garen. Omdat het nog steeds niet leek te lukken om alle nekken om 17:00 uur van de BBQ’s af te halen heb ik er een aantal op een direct vuurtje gelegd. Dat hielp genoeg om de nekken tussen 16:15 en 18:00 van de BBQ’s te halen en nog na te laten garen. Het blijft een eigenwijs stukkie vlees!

Er waren mooie turkse broodjes gesponsord die we, na even te zijn opgewarmd op de BBQ, hebben belegd met het vlees. Daarna een scheut Carolina mustard sauce en een likkie coleslaw. Broodje door vieren gesneden en je hebt een perfect broodje. Gelukkig vonden de gasten dat ook.

De bierworsten heb ik klaargemaakt in twee dutch ovens en waren meer bijgerechten. Altijd lekker en een prima aanvulling op de rest van het menu. Eigenlijk net als de vispakketjes. Gelukkig waren die (samen met de MOINK ballen) de avond van te voren al voorbereid. Op de BBQ plaatsen wachten en klaar.

DSC_0640

De MOINK ballen blijven toch een bijzonder verhaal. Er werd nog net niet gevochten om de ballen.

MOINK ballen
MOINK ballen op de Weber OTG

Het toetje bestond uit de altijd populaire bananen met rolo en een schep ijs. Dit paste perfect bij de temperatuur van 30 graden.

Banaan met rolo

Als met al een zeer geslaagde BBQ en uiteindelijk ook een mooi (financieel) resultaat voor Jan en Kenny. Succes volgend jaar mei, vooral met trainen…..

DSC_0588DSC_0582DSC_0617DSC_0596

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

2 Comments

 1. 22 juli 2015
  Reply

  Wauw, dat ziet er fantastisch uit! Doen jullie niet ook aan buffet catering? Mogen jullie anders best een keer langskomen hoor 😉

  • BramBBQ
   7 augustus 2015
   Reply

   Ha Bart, helaas het was eenmalig. Maar wie weet in de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *