Mosselen op Lodge gietijzer

Mosselen. Ik vind ze lekker en zeker uit een dutch oven. Lekker buiten zitten, vuurtje erbij en eten. Met het mooie weer van de afgelopen dagen was het helemaal een genot. Er zijn al weer een poosje mosselen verkrijgbaar, maar ik had nog geen tijd gehad ze te maken. Mooie aanleiding om dit wel te gaan doen was een mail van Kookpunt.nl uit Rotterdam. Ze vroegen of ik een gietijzeren Lodge pan voor ze wilde testen. Nu heb ik wel wat ervaring met gietijzer, maar nog niet met Lodge, dus dat leek me een goed idee. En omdat ik graag weer mosselen wilde eten heb ik de pan getest door Mosselen boven een vuurkorf klaar te maken. Ik kan alvast verklappen dat deze Dutch oven van Lodge me uitstekend is bevallen. En het leukste is, ik mag zijn kleine broertje weggeven!

 

Een Dutch oven

Ik heb op mijn website al wat info staan over de Dutch oven. Dus om te voorkomen dat ik mezelf te veel herhaal kan ik je, bij nieuwsgierigheid, aanraden dat even door te nemen.

Heel in het kort is een Dutch Oven een kookpot die op open vuur of kolen zet. Langere versie van mezelf:

Wat is nu eigenlijk een dutch oven? eigenlijk is het antwoord vrij simpel. Een gietijzeren of alumium pot waarin je kan koken. Omdat ik zelf een gietijzeren exemplaar heb zal ik me beperken tot het gietijzer. Een pot, of eigenlijk kookpot. Maar je kan er veel meer mee dan een traditionele kookpot die je op het fornuis gebruikt. De naam zegt het eigenlijk al Dutch oven. En die naam is treffend. Alles wat je in een oven kan maken kan je namelijk ook in een dutch oven maken. En dat komt door het deksel. De deksel van een dutch oven is namelijk plat en heeft meestal een opstaand randje. Dit heeft als doel dat je er makkelijk kooltjes bovenop kan leggen zodat de warmte ook van boven komt. Dat is gelijk ook het grote verschil met een BBQ. Hiermee kan je ook een behoorlijk stabiele temperatuur krijgen in bijvoorbeeld een weber One touch X model, maar de hittestraling komt nooit direct van boven. En bij een Dutch oven dus wel. Daarnaast kan je een Dutch oven aan een ketting en tripod (in oud hollandsch een driepoot) hangen boven een kampvuur of vuurkorf. Soepje erin, trekken die hap en je hebt op een super basic manier heerlijke soep. En het ziet er natuurlijk gaaf uit.

Een dutch oven is een zware pan van hoge kwaliteit. Je mag hem afwassen met zeep, al betekent dit wel dat je hem opnieuw moet inbranden. En dat is best een tijdrovend klusje. De Lodge 25 cm is in ieder geval stevig gebouwd. Hij voelt zeer degelijk en ook de deksel is een behoorlijke dikke (en zware) frisbee die één en al degelijkheid uitstraalt.

Inbranden niet nodig (hoera)

Een Dutch Oven is dus meestal van gietijzer, wat betekent dat hij je hele leven meegaat, mits je hem goed onderhoud. En dat betekent bijvoorbeeld dat je in de meeste gevallen je dutch oven moet voorbereiden voor de eerste keer gebruik. Het zogenaamde seasonsen of Inbranden. Dat is best wel een klusje, dus ik was best wel blij dat dit bij de Lodge niet nodig is. Tenminste dat stat op de doos. De Lodge dutch oven komt gepreseasond (mooi woord) aan en je kan hem dus gelijk gebruiken. Wel even afwassen natuurlijk.

Voor de zekerheid heb ik de Lodge wel ingesmeerd met wat Crisco (niet op googlen). Een soort plantaardige boter dat uitermate geschikt is om je gietijzer van een laagje te voorzien. Een flink stuk spek kan natuurlijk ook, maar dan is het wel aan te raden je pan wekelijks te gebruiken.

Als eerste gerecht heb ik mosselen gemaakt in de Lodge. De kans op verbranden is zo wel erg klein. Als je zelf begint met een dutch oven is het raadzaam om iets lekker vets in je pan te maken. De vetten trekken in de pan en zorgen voor een natuurlijk laagje. Vermijd zure gerechten.

 

De Lodge in actie: mosselen

 

Makkelijk, maar lekker. Mosselen. Je kan de mosselen ook door middel van kolen maken. Maar zoals eerder beschreven is de pan zwaar en degelijk. Het duurt dus wel even voordat hij echt op temperatuur is. Ik heb de Lodge boven een vuurkorf gehangen. Dus likkende vlammen eronder en aan de zijkant. Toch duurde het best wel even voordat de wijn begon te koken.Lodge dutch oven

Ik heb de dutch oven eerst geheel ingesemeerd met crisco en even boven het vuurtje laten hangen. Toen wat olie in de pan en wat soep of mosselgroenten aanzetten. Dat blus je af met wijn of bier en dan voeg je de mosselen toe. Ik vindt het persoonlijk erg lekker om er dan nog een flinke schep sambal doorheen te gooien voor een exta bite. Serieus een aanrader.

En dan is het simpel. De deksel op de pan en wachten. Nogmaals, het kan even duren, maar uiteindelijk gaat het deksel klepperen. Dan is het zaak de pan van het vuur te halen even schudden en weer terug te hangen. Als hij voor de 2e keer klepperd zijn je mosselen klaar.

De pan van het vuur halen doe je natuurlijk met goede handschoenen aan. De pan wordt erg warm en uit ervaring kan ik je melden dta je vingers verbranden niet handig is.

Klaar? dan afwassen zonder zeep

Als je klaar bent doe je wat warm water in je pan en borsel je hem voorzichtig schoon. even afspoelen en klaar. Zet hem weg met wat papier tussen de deksel en de pan om een luchtstroompje te creeëren (voorkomt schimmel) en dat was het.

 

Win een Lodge 17 cm

Enthousiast geworden over de dutch oven? van kookpunt.nl mag ik een Lodge Dutch oven van 17cm weggeven. Iets kleiner dan de pan op de foto’s maar nog steeds mooi stuk gietzijzer. Omdat ik geplaagd wordt door spammers kan je nog steeds niet reageren op berichten (sorry), dus we doen het iets anders. Stuur voor 26 september een mailtje naar bram@brambbq.nl met als onderwerp Lodge 17 cm. Ik geef iedere mailer een nummer en via de true random generator bepaal ik het winnende nummer. Haar of zijn gegevens geef ik door aan het kookpunt.nl en die sturen je de pan. Beter toch?

 

Conclusie

De Lodge 25 cm is een stevige, solide en degelijk dutch oven. Ik was vooral erg blij met het feit dat je hem niet hoeft in te branden. Scheelt toch behoorlijk wat tijd. De pan doet precies waar hij voor bedoeld is en je merkt aan alles dat er over is nagedacht. stevige pootjes, handig hengsel en het oog op de deksel maakt dta je hem makkelijk open maakt. Naast een dutch oven is het verstandig om een paar goede handschoenen en een dekselpakker aan te schaffen.

Lodge dutch oven

 

 

 

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ’s waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *