Kip Piri Piri van de Weber

Kip van de BBQ. Ik heb het al eerder genoemd, maar ik vindt het lekker! Beercan Chicken, butterfly chicken of gewoon vleugels, het maakt me allemaal niet uit. Kip piri piri kan aan het rijtje worden toegevoegd. Het is een recept in twee fasen, maar zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Tijdens mijn zoektocht naar een lekker recept kwam ik veel verschillende varianten van piri piri tegen en de meeste spraken elkaar tegen. Ik ben dan ook zelf maar aan het proberen gegaan, met een, naar mijn mening, zeer geslaagde versie. Deze versie is genoeg voor 4 kippetjes.

Ingrediënten voor de Kip piri piri marinade:

 • 10 rode pepers (ja echt 10!)
 • 4 Jalapeño pepers
 • 2 citroenen
 • 2 paprika’s
 • 2 uien
 • Hele bol knoflook
 • Koriander
 • flinke scheut Rode wijn azijn
 • 150 ml Olijfolie
 • Whisky
 • Zout
 • peper

Voorbereiden

Het mooiste is als je de marinade paar dagen van te voren maakt. Dit zorgt ervoor dat de smaakjes lekker kunnen intrekken. Rooster de pepers en de paprika’s op je BBQ.

pepers voor de kip piri piri

Dit zorgt ervoor dat je een lekker gril smaakje krijgt aan de piri piri marinade. Ik heb de paprika’s ook gelijk even gegrild om het velletje er makkelijk af te kunnen halen.gegrilde pepers

Laat de pepers en de parika’s even afkoelen en snij ze in kleine stukjes. Daarna was je de citroenen af, pers ze uit en doe het sap in een schaal, of direct in een weckpot. Let op je hebt wel een grote weckpot, of 2 weckpotten nodig. De schillen niet weggooien, die gaan we namelijk raspen. doe de rasp ook in de kom/pot. Knoflooktenen persen, koriander fijnhakken en de uien fijnsnijden. Alles kan zo de pot in. Pepers en paprika’s erbij, de olijfolie (150 ml) en de rode wijnazijn erbij. Peper en zout toevoegen en als je hem pittiger wil wat chilipoeder. Dan een flinke scheut whisky en je bent bijna klaar. Je hebt een mooi gekleurd potje met fijne ingrediënten:
Piri piri in een pot

Ik heb er nog even de staafmixer doorheen gehaald. Het mooie potje lijkt dan mee op olvarit, maar het is wel een stuk makkelijker te smeren.

Piri Piri in een pot met de staafmixer

Een uurtje of acht van te voren marineer je de kippetjes. Haal eerst het ruggegraatje uit de kip en druk de kip daarna plat. Als je niet precies weet hoe dit moet zoek dan op butterfly chicken. De kip snij je in en strooi er royaal grog zout overheen. Daarna doe je er flink wat piri piri marinade overheen. We gaan de marinade ook nog gebruiken tijdens het BBQen. Om een beetje hygiënisch te werken is het verstandig om met een lepel wat van de marinade in een bakje te scheppen en vanuit dat bakje met een andere lepel of kwast de kip te bestrijken.

Kip piri piri

Doe de kippen daarna in een zak en laat zes tot acht uur marineren.

BBQen van de kip piri piri

Steek je BBQ aan voor indirect BBQen. We gaan de kip eerst even aanzetten boven de directe kolen. 3 tot 5 minuten aan de velkant moet voldoende zijn bij een medium hete BBQ. Verplaats de kip daarna na het indirecte deel en laat het nog drie kwartier tot een uur garen.

IMG_20160702_194504

Resultaat? een heerlijke kip met een lekker pikante smaak.

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

2 Comments

 1. Daphne
  18 juli 2016
  Reply

  Hi Bram, ik ben erg benieuwd welke BBQ van Weber jij hebt? Laatst, door het lezen van: electrische barbecue, een BBQ gekocht. Ben toch van plan, mede door dit recept, over te stappen naar een houtskool BBQ. Vandaar mijn vraag!

  • BramBBQ
   18 juli 2016
   Reply

   Hallo Daphne,

   Ik heb een weber one touch gold 57 cm. Volgens mij is die niet meer verkrijgbaar, maar de ketels van weber zijn wel ongeveer hetzelfde gebleven. Als je een ketel bbq aanschaft van 57 cm zit je goed. Ik zou gaan voor een wat betere, je hebt er namelijk tientallen jaren plezier van.

   Groet Bram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *