Kasteel-BBQ voor een vrijgezellenfeest

Enige tijd geleden vroeg Bram of ik hem wilde helpen met een BBQ voor een een vrijgezellenfeest. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen en zodoende gingen we afgelopen zaterdag op weg naar ‘Kasteel Broekhuizen’ in Leersum. Ik had er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar wordt het programma ‘Heel Holland Bakt’ daar opgenomen. Niet gek want het is een fantastische locatie.

De vriendengroep waaraan wij de kunsten moesten tonen, bleek voor een vrijgezellenfeest hier te zijn. Ze hadden op een veld naast het kasteel een legertent gezet met vlak daarbij een groot kampvuur wat de gehele dag brandde. Erg leuke setting om te barbecueën!

DSCN1093

Het menu van het vrijgezellenfeest bestond uit de volgende onderdelen:

  • MOINKballen*
  • Bonensoep*
  • Beercan Chicken*
  • Pulled pork*
  • Picanha* (gerijpt)
  • Wild (duif)
  • Roodbaars

* Ondanks dat al deze gerechten reeds op de site staan, zal ik (kort) per gerecht beschrijven wat we gedaan hebben. 🙂

MOINKballen

Zoals de trouwe lezers van deze site weten is een MOINKbal rundvlees (moooo) gecombineerd met varken (oink). Dit klinkt ingewikkelder dan het is; het betreft namelijk een (Italiaans kant-en-klaar) gehaktballetje met daaromheen een spekje gewikkeld.  Strooi er vervolgens wat kruiden (bijv. rub) overheen. De extra smaak van de MOINKbal wordt echter later pas toegevoegd.

MOINK

Omdat we behoorlijk wat werk voor de boeg hadden hebben we dit gerechtje de dag er voor al voorbereid (dank voor de enige prikkers Leonie! J). De MOINKballs gaan voor ongeveer 1,5 uur op de BBQ bij gematigde temperatuur. Na een uur smeer je de balletjes in met een mengsel bestaande uit barbecuesaus en honing. Dit geeft een lekkere zoete smaak zonder dat het echt overheersend wordt. Herhaal deze stap twee keer en serveer aan je gasten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest. Ideaal hapje om je BBQ-dag mee te beginnen!

DSCN1106

DSCN1108

Nb. Je kan de gehaktballetjes overigens ook zelf maken, maar we hadden wat tijdgebrek.

Bonensoep

De bonensoep bestaat uit een heleboel ingrediënten (zie site voor exacte receptuur) bij elkaar gestopt in de ‘Dutch Oven’, oftewel een gietijzeren pan, welke wij boven een vuurkorf hadden gehangen middels een driepoot. Je begint deze soep door als eerste wat knoflook en ui aan te fruiten, daarna voeg je de spek en chorizo toe. Vervolgens de lang kokende groenten op zetten (knolselderij / wortel etc. ). Daarna wat tomatenpuree, bonen (witte en Lima bonen) en de verschillende kruiden toevoegen. Hierbij wat water en laat lekker een paar uur staan, om de smaken goed tot hun recht te laten komen.

DSCN1095DSCN1096

DSCN1099

Beercan Chicken

Een van mijn favoriete BBQ gerechten! Ik ken eigenlijk geen betere manier om een hele kip zo sappig en smaakvol te krijgen. Gebruik voor dit gerecht flinke kippen (zeker boven de kilo).

Wat wij hebben gedaan is een aantal limoentjes uit hollen en deze vullen met (je eigen?) kruidenboter. Deze druk je daarna onder de huid bij de borst. Dit is goed te zien op de foto’s hieronder. De boter smelt hierdoor langzaam door je filet, welke doorgaans het snelst droog wordt,  waardoor deze juist lekker sappig blijft. De buitenkant van de kip smeer je in met kruiden naar wens.

DSCN1103

Dan het ‘beercan’- stukje. Drink een blikje tot ongeveer de helft op (weggooien is zonde!) en druk deze in de achterkant van de kip. Als het goed is kan de kip nu zelfstandig staan. Zet de kip in een lekbak (anders wordt de BBQ vies)  in het midden van BBQ die je op gematigde temperatuur hebt opgestookt. Na ongeveer 1,5 uur –  afhankelijk van de grootte – check je de kerntemperatuur in de borst. Deze moet 70 -72 graden zijn (helder vocht loopt er uit). Eet smakelijk!

DSCN1110

 

Pulled pork

Pulled pork, de hippe snack van tegenwoordig. Niet zo gek ook, want het is waanzinnig lekker. Enige nadeel is dat je 12-14 uur kwijt bent aan de bereiding tenzij je de beschikking hebt over een kamado (zo’n groot zwaar ding die meestal in het groen wordt verkocht…), deze apparaten beschikken over een zeer goede isolatie waardoor de warmte voor zeer lange tijd stabiel blijft en je niet continu je temperatuur hoeft te checken. En laat Bram nou net zo’n ding hebben!

DSCN0969

Het varkensvlees kwam dit keer van het ‘Berkshire’- ras. Een oud Engels ras wat bekend staat om de fijne structuur en zeer goede smaak. Voor pulled pork gebruik je de nek van het varken, oftewel de procureur. Na het verwijderen van een groot gedeelte van de vetkap (eigenlijk zonde, maar in het geval van pulled pork niet heel handig), smeer je de nek in met rub of je eigen kruidenmengsel en voeg je een zuur toe (in de vorm van appelsap of cola) om te zorgen dat het bindweefsel af breekt(net als draadjesvlees van moedersch, hier voegt ze ook azijn aan toe om het vlees mals te krijgen).

.DSCN0984

DSCN0995

 

Hierna leg je de nek op de BBQ bij een temperatuur niet hoger dan 110 graden. Dit zorgt voor een langzame garing wat noodzakelijk is om de nek niet uit te laten drogen. Na ongeveer 14 uur ziet het vlees er uit als een verkoolde homp vlees. Maar de verrassing zit van binnen; heerlijk mals vlees met een lichte rooksmaak. Serveer met coleslaw en een mosterdsausje en je gasten zullen (wederom) onder de indruk zijn!

DSCN1111

Picanha

Picanha, misschien wel het lekkerste (onbekende) stuk vlees van de koe. Je vindt het net boven de staart bovenaan de bil. Het valt op door de dikke vetlaag die erg veel smaak geeft. Daarbij is het binnen ongeveer een uur klaar! Ideaal stuk vlees om te oefenen voordat je aan de grotere vleesdelen begint.DSCN1120

Om te beginnen maak je wat ruitvormige sneden in de vetlaag en strooi je lekker wat zout over het vlees. Leg vervolgens het stuk met de vleeskant naar beneden op het indirecte gedeelte van de BBQ. Zodra het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van ongeveer 48 graden (gebruik je kerntemperatuurmeter!), flip je het vlees met de vetkant op de kolen. Dit zorgt voor flink wat spektakel omdat het vet begint te lekken en verbranden. Zodra de kern een temperatuur heeft bereikt van 53 graden wikkel je het in de folie om te rusten. Na ongeveer tien minuten is het klaar om te snijden (op de draad!) . Hou ongeveer plakken aan van 1 cm dikte. Super lekker!

DSCN1115

DSCN1118

DSCN1124

Wild

Aangezien de helft van de groep van het vrijgezellenfeest jagers betrof, kon een stukje wild niet ontbreken. De heren hadden de dag er voor een aantal duiven geschoten welke de andere helft van de groep (‘de stadsjongens’ :D) mochten plukken. Na het schoonmaken konden de duivenborsten of hele duiven op de BBQ. De uitdaging is om de perfecte garing te krijgen bij best wel een klein stukje vlees. Gelukkig kregen we hulp van de deskundigen (wij hadden nooit eerder duif bereid namelijk) en konden we genieten van een heerlijk stukje gevogelte. Mooi rood vlees met een zachte wildsmaak.

WP_20150905_008

Nb. Ik heb de meeste foto’s achterwegen gelaten in verband met mogelijk jonge lezers.

Roodbaars

De roodbaars was een extraatje. Over het algemeen zijn wij meer van het vlees … Ondanks dat, hebben we de roodbaarzen bereid door ze in geheel op de BBQ te leggen en deze op gematigde hitte ongeveer 15 minuten voor te garen. Daarna hebben we de BBQ opgestookt en de vissen verschoven naar de hete kant om ze kort te grillen. Dit was best lastig omdat ze nogal groot waren en maar net pasten op de BBQ (op de foto zie je dit ook terug helaas). Desondanks was de smaak geweldig; zilt met een zoete toets!

DSCN1122

DSCN1127

 

Na ruim 8 uur achter de BBQ’s te hebben gestaan was het, voor ons althans, afgelopen. Na een dag leuke en lekkere dingen te hebben klaar gemaakt, gingen wij op weg naar huis en bleven de ‘jagers en stadsmensen’ achter, om tot in de late uurtjes door te gaan met feesten. Kortom een succesvol vrijgezellenfeest!

 

 

 

 

 

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Niels Geuchies Geschreven door:

3 Comments

  1. Niels
    9 september 2015
    Reply

    Mooi verhaal.

  2. 25 september 2015
    Reply

    Zelfgeschoten duif, kip op een bierblikje en echt vlees van kwaliteit, dat is pas echt bbqen! Stukke beter dan zo’n slap bbq pakket van de supermarkt. Ziet er goed uit Niels!

    Bart | http://www.ideaalcatering.nl

  3. 22 oktober 2015
    Reply

    Wij hebben deze zomer een prachtige bbq gekocht. En we zijn hem nog steeds volop aan het uittesten. Mijn man vind het heerlijk om te bbqen en ben dan ook vaak op zoek naar nieuwe leuke gerechten. Het bierblikje met de kip is dan ook echt wel iets wat ik binnenkort ga uitproberen. mmmm het water loopt me al in de mond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *