Jureren tijdens opening HarlemBBQ

Zaterdag 28 mei 2016 mocht ik een BBQ battle jureren. Die dag werd HarlemBBQ namelijk feestelijk geopend. HarlemBBQ is de BBQ zaak van Jeroen en Martijn Wesslink, inderdaad de heren achter bijvoorbeeld de The Bastard (vroeger Black Bastard). De zaak in Haarlem ziet er gaaf uit. In een loods hebben ze een keur aan BBQ’s en bijbehorende spullen opgesteld. Dat ze verstand hebben van BBQen blijkt alleen al uit het assortiment kolen. De kolen die ze verkopen zijn enkel kwaliteitskolen als Dammers, Black Ranche en de kokoskolen van Bast. Naast de BBQ’s en accessoires staat er ook een aantal werktafels en een gigantische afzuigkap. Als je in de buurt van Haarlem bent is deze zaak zeker een bezoekje waard.HarlemBBQ2

HarlemBBQ battle

De opening ging gepaard met een BBQ battle. Deze battle bestond uit twee voorrondes en een finale. Aan elke voorronde werd meegedaan door vier duo teams. Van deze vier teams gingen er twee door naar de finale. Het thema van de Battle was “van Hollandse bodem”.

Voorronde 1

De eerste voorronde mocht aan de slag met lamsvlees gecombineerd met asperges. De jurering werd gedaan door Rob Geus, bekend van de Smaakpolitie. Het was erg leuk om te zien hoe alle teams er vol voor gingen. De gerechten die werden gepresenteerd zagen er erg mooi uit. Ik heb er een aantal mogen proeven..smaakte naar meer!
HarlemBBQ9

 

Voorronde 2

De tweede ronde was de ronde met een hele kip en rabarber. Elk voor de vier teams was vrij om een bereiding te kiezen. In het pand van HarlemBBQ stonden de vier tafels voor de teams klaar. Twee teams kozen voor en butterfly/spatchcock chicken, één ging voor de hele kip op een chickensitter en het vierde team ontleedde de kip en maakte wat lekkers van de delen. Samen met Harco en Eric van BBQ Helden mocht ik de gerechten jureren. Tijdens de bereiding hebben we rond gelopen en gekeken op welke wijze de kip én de rabarber werd bereid. De deelnemers hadden hier uiteindelijk een uur en een kwartier de tijd voor.

De hele kip ging er pas op na 20 minuten. Er was dus nog minder dan een uur voor de garing van de kip. Maar door de BBQ skills van het team (nou ja, het was 1 persoon) lukte het uiteindelijk toch om een mooi stukje kip van de Bastard af te toveren. Knap staaltje werk. De rabarber was samen met de appel omgetoverd tot een soort stroop van het hele, heeeele zoete soort. De twee variaties van spatchcock hadden natuurlijk wel tijd genoeg. Daar was de uitdaging meer om de kip niet te laten verbranden of te droog te maken. Beide teams lieten zich echter niet gek maken en er kwam dan ook bij beide een puik stukje kip van de Bastard.

HarlemBBQ10

Ook de kipdelen waren sneller klaar dan de hele kip. Ondanks dat de vettere delen waren gebruikt was deze bereiding wat droger geworden. De rabarber was bij alle deelnemers eigenlijk verrassend goed in orde. Ik vond het zelfs lekker!

Uiteindelijk wonnen de twee spatchcock varianten op smaak en sappigheid. Ook de kruiden waren bij beide teams goed verdeeld en alle stukjes van de kip waren lekker. De hele kip smaakte prima, maar daar waren de kruiden wat minder goed verdeeld, waardoor er geniale en minder hapjes waren. Nadeel van een hele kip is ook dat niet alle delen even sappig waren. De kipdelen waren erg mooi van smaak qua kruiden, maar was iets te droog. Zeker in vergelijking met de twee spatchcock varianten.HarlemBBQ5

Finale

Samen met de twee BBQ helden Harco en Eric hebben we ook de finale mogen jureren. Er kwam een prachtig stuk picanha onder de kist vandaan waar de deelnemers in een uur iets moois van mochten maken. Een uur voor een picanha is echter kort, helemaal voor deze stevige stukken. Ik bereid een picanha eigenlijk altijd heel simpel door hem kruiden met wat zout en dan indirect te garen naar zo’n 45/47 graden kern. Alleen duurt dit meestal alleen al een uur. Daarna is het nog even aanzetten en rusten. Bij elkaar zeker anderhalf uur werk. Uiteraard niet vergeten om het vlees op de draad te snijden. En dat wisten de deelnemers ook. Naast de picanha mochten ze ook los gaan op een pastinaak.

Er werden verschillende bereidingen gekozen om de picanha klaar te maken. Team 1 koos in eerste instantie voor de indirecte methode. De bbq was echter niet heet genoeg en het duurde iets te lang. Hij ging dus vrij snel op de hete grill om hem op temperatuur te laten komen. Daarbij gebruikte het team behoorlijk wat kruiden en Jack Daniels rubs. Normaal gesproken ben ik daar niet echt een fan van bij een mooi stuk vlees als een picanha, maar ik moet eerlijk zeggen dat hij wel erg goed smaakte. Helaas had het vlees is minder lang gerust en was hij net iets te ver door.

Team 2 hielt het simpel. Indirect en daarna direct, afgemaakt met een soort pesto/chimichurri en zout en peper. De picanha was zeer goed gelukt. Zowel qua smaak, structuur als roodheid van het vlees.

HarlemBBQ7

Team 3 had het lastig. Het idee was om in plaats van een reverse sear (eerst indirect, dan aangrillen) een normale sear te doen. Dus eerst grillen en dan rustig naar de juiste kerntemperatuur te gaan. Ik heb echter het vermoeden dat het grillen te lang heeft geduurd. De picanha was iets te ver door, maar het randje was verbrand. Nu is dat bij een picanha niet echt een probleem, maar deze was te ver. De presentatie was wel erg mooi gedaan.

HarlemBBQ6

Team 4 heeft ons eigenlijk het meest verrast.  Ze kozen er voor om het stuk vlees in delen te snijden. Eerlijk gezegd deed dit ons alle drie wel een beetje pijn… Maar het was wel een slimme zet. Hierdoor ging de garing wat sneller en hadden ze de keuze uit de beste stukken. De picanha werd opgediend in een taco/wrap en was verrassend lekker.HarlemBBQ8

Maar welk team is nu de winnaar van de opening van HarlemBBQ  geworden? Uiteindelijk won team 2. Wat eens te meer duidelijk maakt dat je met goed vlees niet heel veel meer nodig hebt dan hitte. Team 4 werd 2e, team1 3e en team2 4e. Het was erg leuk om te zien dat alle teams stinkend hun best deden om er met de hoofdprijs vandoor te gaan. De winnaars van harte gefeliciteerd en de overige deelnemers hartelijk dank voor jullie inzet. We hebben echt niets geproefd wat we onze gasten niet voor zouden zetten. Complimenten! Jeroen en Martijn nogmaals gefeliciteerd met HarlemBBQ!

HarlemBBQ4

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *