Hele dikke spareribs

Normaal gesproken ben ik op zaterdagmiddag op het voetbalveld bij IJsselmeervogels te vinden. Samen met een aantal vrienden kijken we de wedstrijd of leggen we een kaartje in de plaatselijke kroeg. Traditie is ook dat we een keer gaan BBQen. Afgelopen zaterdag was het zover. Tijd voor spareribs! hele dikke spareribs……

De spareribs zijn gekocht bij de Hanos. Een prachtige horecagroothandel waar ze je vrijwel al het verkrijgbare vlees ook echt kunt krijgen. Maar volgens degene die de inkopen heeft gedaan geen “normale” spareribs. Gelukkig had hij wel wat gevonden: al gemarineerde en voorgekookte ribben. Nu heb ik niks tegen marinades, maar ik kruid de ribben toch liever zelf en over voorkoken hoeven we het niet te hebben toch…?

Maar de spareribs toch een kans gegeven en de Weber Smokey Mountain (WSM) aangestoken zodat we de ribben lekker konden roken. Ik ben door mijn black ranche houtskool heen en heb mijn toevlucht genomen tot Weber briketten. Die zijn iets beter dan standaard briketten, maar lang niet zo goed al ecobrasa briketten of black ranche houtskool. Weber heeft trouwens wel goede houtskool, maar die is bijna net zo duur als printerinkt. voor deze dikke spareribs werkte ze wel weer prima.

BBQen van de dikke spareribs

De dikke spareribs in de ikea ribbenhouder geplaats (dat is inderdaad een bordenhouder) en je kan het zien, ze waren behoorlijk dik.

Spareribs BBQ

De ribben hebben een uurtje of 5 op de WSM gelegen en dat was meer dan genoeg. Ze waren zo gaar als brood en vielen letterlijk van het botje af. En dat was prima, al heb ik ze persoonlijk liever een stukje steviger. Ik denk dat het is gekomen door het voorkoken dat ze zo gaar zijn geworden.

BBQ ribbendikke spareribs van de BBQ

De ribben zaten zo ontzettend vol vlees dat we met 5 man 4 stukken op hebben gekregen. Als je weet dat er iemand bij zat die bij sparerib restaurant kepass in Zeist 8 stukken naar binnen werkt, weet je dat het serieus goed bevleesde ribben waren.

BBQ ribben

De ribben waren daarnaast ook nog eens erg goed van smaak. De marinade was wel een beetje vlak, maar door de rooksmaak van het appelhout was dit geen probleem. Maar wat zat er een pak vlees om die ribben!

Voor de volledigheid: De ribben zijn 5 uur lang gerookt op 130C in de WSM met 4 stukken appelhout. Aan het einde heb ik ze licht besproeit met appelsap.

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ’s waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *