Gastblog: BBQ Feestmaal door Niels Geuchies

Al jaren volg ik de BBQ-kunsten van mijn zwager Bram op de voet. Uiteraard om te proeven, maar ook voor inspiratie om zelf aan de slag te gaan voor een BBQ feestmaal. Dit gaat op het moment dermate goed dat Bram mij heeft gevraagd een gastblog te schrijven op z’n populaire site. En daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Ik vind het leuk om mensen te verrassen met originele recepten die je niet op de huis- tuin en keuken BBQ’s tegen komt (al dan niet uit een kookboekje).

BBQ Feestmaal

Ongeveer tweemaal per jaar komt er een klein gezelschap bij elkaar onder de naam ‘Circle of Thirst’. Anders dat de naam suggereert, draaien deze bijeenkomsten om gezelligheid en lekker eten. De laatste bijeenkomst was bij mij thuis, dus dan neem ik maar al te graag het menu onder mijn hoede. Samen met mijn net zo BBQ-verslaafde maatje hadden we het volgende menu bedacht:

 • Stokbroodje speciaal
 • Oosterse zalm & coquilles
 • Langzaam gegaarde shortribs
 • Spicy Wedges
 • Longhaas caveman style
 • Marshmallow aardbei spies

Stokbroodje speciaal

Het stokbroodje speciaal is een leuke manier om een ‘saai’ stokbroodje waanzinnig aantrekkelijk te maken. Snij een standaard afbakbrood kruisgewijs in. Smeer tussen de sneetjes een zelfgemaakte knoflookolie (de olie maak je zelf door verse knoflook te mengen met olijfolie, lekker bol smeren!).

Vervolgens druk je er wat kaas tussen en grill je het brood in +/- 10 minuten indirect af. Als het klaar is strooi je wat verse basilicum overheen en je maakt direct indruk op je gasten!

stokbrood speciaalIMG-20150823-WA0053

Oosterse zalm & coquilles

De volgende twee recepten kwamen uit het boek ‘Barbecue en Plancha’ van Stephane Reynaud. Ondanks de chique uitstraling is het echt super simpel om te maken en ontzettend lekker.

De marinade voor de zalm bestond uit sojasaus, gember, ketjap en vers limoensap. Even mengen en de blokjes zalm er in marineren (+/-5 minuten). Rijg ze aan een bamboespiesje en strooi er wat sesamzaadjes over heen. Ik heb ze 2 minuten kort direct gegrild (= 1 minuut per kant). Het lastige met zalm is dat het snel uit elkaar valt. Probeer dit te voorkomen door de BBQ goed heet te stoken zodat het vlees direct dicht schroeit en niet blijft plakken aan je rooster.

IMG-20150823-WA0051 IMG-20150823-WA0047

Coquilles zijn ook een ware delicatesse, mits goed klaargemaakt (te lang gebakken coquilles zijn rubberachtig qua structuur, dit is zonde!). Marinade voor de coquilles is nog simpeler dan die van de zalm; ketjap en limoensap. Kort marineren en op hoog vuur direct grillen. 1 minuut per kant is lang zat, want ze zijn rauw ook te eten!

IMG-20150823-WA0050 IMG-20150823-WA0048

Langzaam gegaarde shortribs

 Shortribs. Tot voor kort nooit van gehoord, maar het blijken zeg maar de spareribs van de koe te zijn. Nu kan ik spareribs van de BBQ erg waarderen als deze langzaam gegaard zijn, dus zodoende besloten wij ook de shortribs langzaam te garen gedurende 4,5 uur op een temperatuur van 120 graden. De ribs waren gesneden van het ‘Black Angus rund’, eenieder wel bekend.

Omdat we meerdere gerechten moesten bereiden hebben we een WTS gereserveerd om de ribs op klaar te maken. We hadden in totaal drie kilo en besloten 1,5 met een zelf gemaakte rub in te smeren en het restant naturel te houden. Uiteraard hebben we ze – net voordat ze klaar waren – goed ingesmeerd met een lak (uit het boek ‘David speelt met vuur’). Na 4,5 uur hebben we de ribs er af gehaald en even laten rusten. Het vlees was botermals door het langzaam smelten van de vetaders die je in het rauwe product goed ziet zitten.

IMG-20150823-WA0058 IMG-20150823-WA0061 IMG-20150823-WA0019 IMG-20150823-WA0015

Om de ribs recht op te kunnen laten staan hebben we gebruik gemaakt van de IKEA dekselhouder VARIERA (artikelnummer: 701.548.00). Waanzinnig handig apparaatje; onmisbaar voor de doorgewinterde BBQ-er :).

Spicy Wedges

 De spicy wedges komen uit het boek van Julius Jaspers; Smart BBQ. Echter zijn deze niet bereid op een ‘echte’ BBQ, maar op een COOX. De COOX is een klein kooktoestel welke brandt op kleine houtjes (die ik zelf heb, maar je ook makkelijk zelf bij elkaar kan sprokkelen als je hem meeneemt). Super leuk en handig apparaatje met nog een belangrijke boodschap ook (zie site).

Voor de wedges heb ik 1 kg vastkokende aardappels even voorgekookt en daarna gesneden in partjes (wedges). Het kruidenmengsel bestaat uit: 2 stuks steranijs, paprikapoeder, venkelzaad, cayennepeper, knoflookpoeder, zout en peper. Even in de vijzel en daarna met wat zonnebloemolie over de aardappels. Omdat ze al voorgekookt zijn duurt het maar een paar minuutjes om ze lekker krokant te krijgen. 1 opmerking; de steranijs is vrij overheersend, gebruik er eventueel maar 1 in plaats van 2.

IMG-20150823-WA0045 IMG-20150823-WA0040

Longhaas caveman style

 Wederom een stukje vlees waar ik niet eerder van gehoord had; de longhaas. Dit is de spier die de longen van de koe laat bewegen. Echt een stuk werkvlees dus! De longhaas hebben we ‘caveman-style’ bereid. Dit houdt kort in dat het vlees direct op de kolen wordt gelegd. Belangrijke opmerking is dat je hiervoor beter houtskool kan gebruiken. Briketten hebben over het algemeen een stoflaagje (dit wil je natuurlijk niet op je vlees) wat er niet makkelijk af gaat, houtskool heeft dit minder.

De enige voorbereiding van het vlees is het op kamertemperatuur laten komen en de vrij grote zeen verwijderen die de beide ‘haasjes’ met elkaar verbindt. Vervolgens leg je het vlees rechtstreeks op de kolen voor drie minuten per kant (afhankelijk van de grootte). Het is best apart om dit zo te doen omdat je gevoel zegt dat het direct zwart blakert en verbrand. Dit is absoluut niet het geval!

IMG-20150823-WA0033 IMG-20150823-WA0035 IMG-20150823-WA0030 IMG-20150823-WA0021

Als het vlees klaar is wikkel je het in aluminiumfolie en laat je het voor 10 minuutjes rusten. Snij de haas haaks op de draad (deze zie je heel duidelijk lopen)!

Marshmallow aardbei spies

Nu zijn we beland bij het toetje! Dit spiesje bestaat uit marshmallows en verse aardbeien die heel kort direct zijn gegrild. Let op dat je het niet te lang laat liggen want die krengen smelten echt heel snel (spreek uit ervaring). Dit spiesje werd vergezeld met zelfgemaakt vanille-ijs (niet op de BBQ:)). Echt heel erg lekker en super simpel om te maken!

IMG-20150823-WA0012

Ondanks dat het allemaal erg veel werk lijkt, valt het mee hoe lang je nou daadwerkelijk bezig bent met het bereiden. Je staat dus niet de hele tijd in de keuken, maar je bent gewoon bij je gasten.

Voor nu kan ik zeggen dat ik enorm uit kijk naar de volgende bijeenkomst met het selecte gezelschap.

Gezelligheid met lekker drinken en waanzinnig eten; voor mij is dan de ‘circle’ rond.

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Niels Geuchies Geschreven door:

8 Comments

 1. Jasper
  23 augustus 2015
  Reply

  Mooi geschreven Niels

 2. Peter Koelewijn
  24 augustus 2015
  Reply

  Het water loopt me uit de mond. De cavemanstyle bbq’n zal ik ook zeker uit gaan proberen.
  Ik hoop regelmatig deze info met foto’s te ontvangen!
  Succes

 3. BramBBQ
  24 augustus 2015
  Reply

  Ha Niels,

  Welkom! en gelijk starten met een mooi bericht! top man.

  Groet Bram

 4. Ad Kuijf
  3 september 2015
  Reply

  Hallo Niels,
  Nooit aan getwijfeld, “De man met Smaak” en meer dan smaak alleen.

 5. 3 september 2015
  Reply

  Hallo Niels,

  Nooit aan getwijfeld “De man met Smaak, is meer dan Smaak alleen!!

 6. 3 september 2015
  Reply

  Hallo Niels,
  Nooit aan getwijfeld “De man van de Smaak, en Meer dan Smaak alleen

 7. 19 april 2016
  Reply

  Ziet er lekker uit! Maar heb je misschien ook lekkere recepten die binnen een gezond voedingsschema passen? Ik wil namelijk vooral in de zomer fit blijven 🙂

  • BramBBQ
   25 april 2016
   Reply

   Ha Lotte, Wat bedoel je precies met gezond? de meeste gerechten bevatten inderdaad behoorlijk wat vlees. Wellicht handig als je er dan wat minder van eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *