Review: Echt houtskool op een Weber 57CM

En er kwam weer wat met de post mijn kant op. Deze keer een klein zakje briketten van Echt houtskool. Inderdaad de naam is Echt. Prima naam dacht ik zo.

Echt houtskool stelt dat bijna alle houtskool en briketten onder erbarmelijke omstandigheden en/of vervuild gemaakt worden. Ik weet niet of dit ook echt zo is, maar het streven om hier iets aan te doen heeft in ieder geval mijn sympathie. Het lijkt wel een beetje op de manier waarop Bast kokoskolen zich profileert. En dat waren prima kolen!

Maar goed bijna alle de andere kolen zijn dus slecht en Echt wil hier iets aan doen. Echt houtskool is dan ook gemaakt van echt hout (bestaat er ook nephout voor houtskolen?) dat duurzaam geproduceerd is en vrij van verontreinigingen. Nogmaals prima verhaal, maar wil het een beetje branden? Nu heb ik van de mannen van echt een zakje briketten gekregen. Heel eerlijk gezegd werk ik niet echt vaak met briketten, maar vooruit.

Tijdens de Weber demo heb ik de briketten als eerste batch gebruikt. Als ze niet zouden werken dan had ik in ieder geval een mooi kolenbedje onder mijn Black Ranche houtskool. De briketten zijn echter van prima kwaliteit! Echt Houtskool claimt dat ze in 15 minuten warm zijn. Dat heb ik niet controleren en het interesseert me eigenlijk ook niet. De brikettenstarter stond buiten en ik binnen en ik heb hem na 30 minuten opgehaald. De briketten waren toen in ieder geval mooi wit.

Wat me opviel is dat de briketten erg warm werden. Er kwam een vrij intense hitte van de BBQ en hij schoot ook omhoog. Harder dan ik normaal gesproken bij mijn Black Ranche houtskool heb. Goeie zaak als je lekker wil grillen. Als je low en slow wil gaan ook geen probleem. Schuiven dicht en de temperatuur zakt vrij snel weer.

Echt Houtskool

Brandduur van de Echt Houtskool

Nog iets dat me opviel was de brandduur van de Echt Houtskool briketten. Die was namelijk lekker lang. In ieder geval een heel stuk beter dan van de Weber briketten (ik ga het niet eens hebben over die bouwmarkt rommel). Om 10:15 heb ik de briketten in de Weber gedaan en om 13:50 heb ik pas weer moeten bijvullen. De kolen waren toen nog niet koud, maar ik verwachte niet dat ze het nog anderhalf uur zouden doen. Voor een banaan op de BBQ had het overigens prima gekund.

Conclusie. Prima spul die Echt houtskool. Het heeft een goede hitte in het begin, maar ze gaan ook lekker lang mee. Het verhaal achter de kooltjes zit ook nog eens prima in elkaar.

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

2 Comments

 1. Bart
  15 juni 2016
  Reply

  Mooi artikel wat mij weerhoud om ze te kopen is de prijs vind ze nogal duur. Dit in vergelijking met kokosbriketten die toch langer branden low n slow.

 2. BramBBQ
  15 juni 2016
  Reply

  Ja, daar kan ik niet over oordelen. Ik zie dat ze zo’n 10 euro kosten voor een zak van 5.5 kilo. Volgens mij is de Weber houtskool (5 kg) een tientje. Ik heb al een poos geen weber briketten meer gebruikt, dus daar kan ik weinig over zeggen. Nogmaals, als je briketten zoekt en je favoriet is niet in de buurt, aan die Echt kolen ga je in ieder geval geen buil vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *