BBQ voor 100 man van Yask

Als mensen het aardig vragen wil ik nog wel eens een BBQ feestje voor ze regelen. 22 september was zo’n feestje. Een organisatie die ik goed ken Yask, vroeg of ik een hun personeelsfeest kon voorzien van een BBQ. De verwachting was dat er zo’n 100 mensen kwamen. Nu vind ik BBQen erg leuk, vind ik de mensen die bij Yask werken leuk en had ik ook nog eens tijd, dus ik zei ja.

Wat ik me toen nog niet besefte is dat BBQen voor 100 man best hard werken is. Maar wel erg leuk werk! Na mijn toezegging om mee te helpen begon de planning. Samen met Marilyne (idd van Yask) hebben we een planning gemaakt. Gelijk even een tip. Als je een planning maakt voor een grote BBQ laat deze dan minimaal uit 3 delen bestaan:

  1. Het menu + ingrediënten + kosten
  2. De planning qua bereiding
  3. Een inkooplijst (wie koopt wat waar in) die je uiteraard aansluit op de ingrediëntenlijst

Omdat BBQen in je eentje voor 100 man vrij lastig is had ik gevraagd om 1 keukenhulp en minimaal 2 uitserveerhulpen. En die waren er ook gelukkig.

Yask BBQ

Het menu bestond uit de volgende onderdelen:

Voorbereiding van de Yask BBQ

Zoals je ziet een combinatie van wat laegh en traegh gerechten met grill gerechten. Dat kwam mooi uit, want zo kon ik behoorlijk wat voorbereiden. Zo ben ik de avond van te voren gestart met de Pulled Pork. Procureur, varkensnek of hoe je wil noemen erg langzaam gerookt op de WSM. En met langzaam bedoel ik ook echt langzaam, dus een uurtje of 16. Ik heb de WSM om 22 uur aan gezet en de hele nacht lekker laten branden. Op zich wel spannend want er gingen 9 nekken op de BBQ en dat was even passen en meten! De pulled pork heb ik gemaakt met een aantal standaard kruiden van de Sligro.

Maar met wat stapelwerk is het helemaal goed gekomen. Alleen kwam toen de volgende uitdaging. Hoe ga ik de WSM en de procureurs meenemen. Uiteindelijk heb ik de procureurs van de WSM afgehaald en in aluminiumfolie verpakt. De Kolen uit de WSM gehaald, de WSM laten afkoelen en daarna op de aanhanger geladen. Op de aanhanger stonden ondertussen ook al 2 Weber OTG’s, 1 rookkast en een halal Weber Smokey Joe. Met de warme procureurs in de auto en een volgeladen aanhanger ben ik naar Utrecht gereden. Het feest was bij Pannenkoekenboerderij Groenensteijn.

Rookkast aan en gaan!

Na het uitladen van de hele bende gelijk de rookkast aan gestoken en begonnen met het roken van de zalm. Er kunnen 6 zalmen gelijk in de kast en dat zorgt ervoor dat er gelijk wat te eten is voor een hoop mensen. Overigens heb ik in totaal 12 zalmen gerookt en die waren ook bijna allemaal op.

Nadat de rookkast aanstond voor de zalm was het tijd om de Pulled Pork af te maken. Dus weer terug stapelen van de varkensnekken en gaan. Uiteindelijk was het resultaat top. Ik heb deze keer geen gebruik gemaakt van een zelfgemaakte rub, maar van een standaard kruidenmix van de sligro. Omdat Pulled Pork zo ontzettend lang op de BBQ ligt kan je veel, heel veel kruiden gebruiken. Ook de Pulled Pork was een succes!

Groente BBQ

Om niet alleen vlees te eten hadden we naast salades ook voor groente op de BBQ gezorgd. Dat is vrij simpel. Snij alles in stukken en gril met een beetje olie op een heet rooster. We hadden ook wortels met honing van de BBQ, alleen daar heb ik geen plaatje van. Nadeel van de wortels was wel dat ze snel zwart worden door de suiker uit de honing.

De rest van de gerechten waren eigenlijk vrij simpel klaar te maken. De lamsbout was een kwestie van een mopsausje maken van olie, kruiden en knoflook, die eroverheen smeren en grillen. Het snijden was wat lastiger, want dat had ik nog nooit gedaan. Maar met wat gezond verstand en een instructievideo op youtube kom je een heel eind…

Yask BBQ

Ook de bavette’s zijn niet moeilijk te maken. Even indirect op temperatuur laten komen en dan afgrillen (is dat een woord?) totdat hij goed voelt. Even laten rusten en snijden maar. Ik was blij met de hulp van die avond en ik vond het erg leuk om een keer te BBQen voor zo’n grote groep. Druk, maar wel erg leuk!

yask BBQ

BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ's waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *