BBQ MasterKey: Oude Waalstroom

In oktober heb ik geBBQed voor collega’s van MasterKey. De locatie was het Wijndomein Oude Waalstroom in Hurwenen. Naast prachtig weer is dit ook ene prachtige locatie.

MasterKey BBQ

In het dagelijks leven ben ik niet veel bezig met BBQen. Ik werkte bij Facilitair adviesbureau MasterKey (als er iemand nog hulp nodig heeft bij zijn Facilitaire zaken hoor ik het graag!). En omdat een groot aantal van mijn oud collega’s  dagelijks onderweg zijn om bijvoorbeeld schoonmaak en catering audits uit te voeren hebben we regelmatig bijeenkomsten. Naast een informatief deel is er ook vaak een informeel deel en deze keer was dit de BBQ. En je raad het al, die mocht ik verzorgen. Ik BBQ wel vaker voor grote groepen  en ook hier had ik zin in!

Wat gaan we eten tijdens de MasterKey BBQ?

De eerste vraag is altijd wat er op het menu staat. Na een inventarisatie onder mijn collega’s en wat bedenksels van mijzelf kwam er het volgende uit:

De gerookte zalm heb ik gemaakt met de rookkast. Dit is best veel werk, maar goed van te voren in te plannen. En met als groot voordeel dat je gelijk een hele bult eten klaar hebt staan. Het zelfde geldt eigenlijk voor de knolselderijsoep. Ik ben een tijdje lid geweest van de beebox. Via de Beebox krijg je elke week een krat vol biologische groenten + vlees en leuke recepten om er MasterKey BBQiets lekkers mee te maken. Eén van de verassend lekkere recepten is de knolselderijsoep. En die leent zich ook nog eens uitstekend voor een bereiding op de dutch oven. En laat ik nu twee van die dingen hebben staan, een Lodge (met dank aan het kookpunt) en een Qvist. Het Wijndomein Oude Waalstroom heeft zelf ook een Dutch oven. Die had ik niet nodig, maar het voordeel was wel dat ze ook een driepoot en een vuurschaal hadden. Perfect!

Na de soep was het de beurt aan de Jerk Chicken. Pittig gegrilde kip. Het recept dat ik gebruikt hebt staat op de site van bbq-nl.com. Prima gerecht op erbij te doen, nadeel is wel dat je behoorlijk druk bent met het grillen van de kip. Ik heb ze dan ook deels indirect gedaan.

Klapstuk was de diamanthaas. Omdat het toen al donker was heb ik hier helaas geen foto’s van. De diamanthaas is heerlijk rundvlees voor een zeer mooi prijsje. Ik heb al eerder beschreven hoe je dit het beste klaar kan maken. Om het feest af te maken hadden we bananen met rolo. lekker!

Nog een aantal tips als je gaat BBQen voor een grote groep. En dan bedoel ik niet BBQen of een gasgrill met vleespakketten:

 • Maak een planning. Omdat je hem niet gaat halen (echt) reken je lekker ruim.
 • Zorg voor genoeg tafels om op te snijden/verdelen/kruiden/serveren. nog een x: zorg voor genoeg tafels
 • Eigenlijk is deze tip overbodig, maar toch: Werk hygiënisch. Houdt er rekening mee dat er mensen bij je komen staan die de kip met het vleesmes gaan snijden. Zorg dus voor backup messen, handschoenen en/of warm water met zeep.
 • Gelijk de volgende: neem altijd genoeg theedoeken en aluminiumfolie mee.
 • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van te voren klaar hebt. In mijn voorbeeld de zalm.
 • Probeer met verschillende apparaten te werken die op éénvolgende momenten klaar zijn. Bijvoorbeeld soep op een vuurtje, zalm in de rookkast en kip op de grill. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom je een planning moet hebben….
 • Zorg voor wat hulp bij het snijden en uitserveren;
 • Gebruik grote stukken vlees, groente en/of fruit en snij na bereiding op formaat. Je hebt anders te weinig tijd om alles steeds om te keren.
 • Probeer een beetje show te maken. een picanha is niet allen erg lekker en mooi van formaat. Het geeft ook vlammen!
 • Laat je niet opjagen. It’s done, when it’s done.
Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ’s waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

2 Comments

 1. Frans Galema
  25 september 2015
  Reply

  Bram,

  Allereerst, leuke site en leuke recepten/ideeen.

  Ik doe ook regelmatig partijen voor grotere groepen. Zalm, groot vlees maar ook creme brûlée maak ik dan. Zeer leuk om te doen.

  Ik zie dat jij green egg en ook black bastard bbq’s gebruikt. Ik wil ook een dergelijke kamado aanschaffen en twijfel tussen de bge en de black bastard. Jij hebt ervaring met beiden, kun je me wat van die ervaringen delen?

  Hoor graag van je.

  Frans

  • BramBBQ
   25 september 2015
   Reply

   Hallo Frans,

   Ik heb inderdaad ervaring met beide kamado’s. En ik ben met beide zeer tevreden. Mijn Black Bastard is niet helemaal te vergelijken met de huidige Black Bastards aangezien ik een ouder model heb. De onvolkomenheidjes die aan het model zitten welke ik heb zijn opgelost bij de huidige model.

   Met beide kamado’s kan je geweldige gerechten maken. En voor beide geldt dat er meer dan genoeg accessoires beschikbaar zijn. Beide kamado’s hebben matig tot slecht vilt, maar dat is goed op te lossen.
   Verder weet ik dat de service van beide bedrijven erg goed is.
   Ik heb veel op beide apparaten geBBQed en voel eigenlijk geen verschil. De Big Green Egg zit iets doordachter in elkaar, maar in de praktijk merk je hier niets van.

   Blijft over de prijs. Hier zul je toch echt zelf een beslissing in moeten nemen.

   Succes met je keuze.

   Groet Bram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *