24uurs BBQ 010 zaterdag 9 januari

Zaterdag 9 januari, de tweede dag van het BBQ evenement in Haarlemmerliede. Als er een dag 2 is, is er ook een dag 1 en dat klopt. Die staat hier beschreven.

Om 7 uur opgestaan, even de tandjes gepoets en weer verder BBQen. Het ontbijt bestond uit scrambbeld eggs met bacon. De eieren smaakte erg goed. Ze werden gemaakt in een dutch oven boven een aantal kolen in een Weber ketel. Beetje boter in de dutch oven (een gietijzeren pan) eieren en melk erin en roeren maar. Frank was er maar duk mee. Naast de eieren was er ook bacon bij. En die vond ik wel erg bijzonder. Marco (Harold ?! op het forum) had deze bacon zelf gemaakt. Dus buikspek zelf pekelen en laten rusten. Met recht de allerlekkerste bacon die ook ik ooit heb gegeten. Ik was onder de indruk.

Scrambbeld eggs

Scrambeld eggs

 

Spiffs was ondertussen druk bezig om bonen te maken op de ketel. Ook dat ging prima en de bonen werden nog net niet met gejuich ontvangen, maar het scheelde niet veel.

Bonen van spiffs

Op zich al een behoorlijk ontbijt, maar er was meer. Zoals ook de avond ervoor had Lennart weer een vuurtjegestookt en was daar lekker op aan het braaien. De combinatie van aardappeltjes, tomaten,  champignon, eigen gemaakt worst en balletjes van schapenvlees smaakt er goed.

Wokschotel

Het vuur begon wat uit te gaan, dus de hoogste tijd om de kerstboom op het vuur te gooien:

Kerstboomverbranding

Na het heerlijke ontbij kwam er een varkensschouder van één van de Primo’s. een behoorlijk stuk vlees geBBQed door Harm.

Varkensschouder

Schoudertje?

Ook Niek had nog wat Fatty’s op zijn Texas Grill gedaan. Verschillende soorten en verschillende vullingen.

Fatty's

Ondertussen was mijn brisket ongeveer klaar om een paar uur in de koelbox in folie te rusten.

Brisket

Dus op naar het volgende hapje. ABT= Atomic Buffalo turd. Het recept is schaamteloos overgenomen van Noskos van BBQ-nl.com due helaas verhinderd was. jalapeno pepers gevuld met kruidenkaas en bacon eromheen.

ABT

Ik had mijn WSM nog niet aangestoken, maar gelukkig was Niek zijn Texas Grill nog lekker warm. De ABT’s dus bij Niek op zijn Texas Grill gedaan.

ABT

ABT

Na een uur:

ABT's

ABT's

Ondertussen waren onze Belgische vrienden van Team “Matthias” ook lekker bezig. Vele kilo’s brisket op de hun BBQ gezellig naast een varkentje. Check dat hoofd:

Brisket

Wat erg lekker was, maar waar ik helaas geen foto’s van heb gemaakt zijn de stukjes vlees van Mike. Bijzondere smaken, bijzondere bereidingen en heerlijke stukken vlees. Mooi om een pro aan het werk te zien.

Het volgende stukje is wat chaotisch, maar op de één of andere andere manier had bijna iedereen ongeveer gelijk hun vlees klaar. De pulled porks’s  van Mark en Frank, de varkensschouder van Harm, de brisket van Niek, Jeroen, Jan, Kurt en mezelf.

Komen de foto’s:

Schouder

Brisket

Brisket

Pulled pork

Omdat het nogal druk was heb ik wienig foto’s gemaakt. Wel een afdrukje van Bruno van Matthias met het biggetje:

Big

En toen begon de jury aan haar besluit. Helaas waren Harold en Robson65 (forumnamen) hun briskets te laat klaar en deze deden dus niet meer mee voor de wedstrijd. Ik vond mijn brisket erg lekker. We hadden behoorlijk wat varkensvlees op en een stukje rundvlees was een zeer aangename afwisseling. De brisket van Jan was ook smakelijk, al miste ik de rundvlees smaak een beetje. De brisket van Niek was naar mijn mening de beste. Niet alleen een goede smaak, ook nog eens sappig. Dat was de jury met me eens en Niek won de ProQ smoker en de wisseltrofee. Niek van harte gefeliciteerd, je was een terechte winnaar.

Er was niet alleen een eerste plek, maar ook een tweede plek. De prijs was een Big Green Egg Mini met bijbehoren. En laat de jury in haar wijsheid besloten hebben dat mijn brisket de 2e plaats verdiende. Ik heb Jeroen uitgebreid bedankt, maar hierbij nogmaals. Bedankt voor het halen van het eten en het ter beschikking stellen van de BGE XL!

Prijzen

Ik vermoed dat Wessel van Big Green Egg de Mini ter beschikking heeft gesteld, maar dat weet ik niet zeker. In ieder geval dank aan degene die hem beschikbaar heeft gesteld. Hij heeft hier een mooi plekje gekregen.

Er was ook een derde plaats en deze was voor onze Belgische vrienden. Onder andere een aantal kookboeken waren hun deel. Ook van harte gefeliciteerd.

Samenvattend kijk ik terug op een zeer succesvol, gezellig en uiterst leuk event. Gezellig babbelen over BBQ,lekker eten, BBQen en een aantal pro´s aan het werk zijn. Helemaal gaaf! ik kijk nu al uit naar de volgende bijeenkomst.

Deel dit met je vriendenShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
BramBBQ Geschreven door:

Spelen met vuur. Ik vindt het prachtig. Vooral in de BBQ of rookoven of onder een Dutch Oven. BBQen doe ik op een aantal verschillende BBQ’s waaronder een Weber OTG, een Big Green Egg Mini en een Black Bastard.

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *